Annons
Nyheter

Defibrillatorer kan dröja över ett år

Det kan dröja till år 2008 innan räddningsstyrkorna i södra kommundelen utrustas med defibrillatorer. Landstingsstyrelsens vice ordförande Paul Johansson (c) bekräftar, att försöksverksamhet måste ske
innan utrustningen tas i bruk.
Nyheter • Publicerad 1 juni 2006

Dessutom har försöksverksamheten stött på patrull. Det måste ske ett anbudsförfarande.

Försöksverksamhet - Vi trodde först inte att vi skulle behöva det, eftersom det rörde sig om försöksverksamhet men juristerna säger att vi måste gå ut med detta på anbud. Detta har försenat saken,

Annons

säger Paul Johansson.

Försöksverksamheten i Lammhult och i Ströms-näsbruk kommer troligen att pågå i ett år.

Betyder det att räddningsstyrkorna i Skatelöv och Västra Torsås inte kan få använda defibrillatorer förrän år 2008?

- Kanske kan vi avsluta försöksverksamheten tidigare, säger han.

- Problemet är, att om vi ger ett uppdrag har vi ansvaret. Det blir juridik i det. Jag är inte säker på att bästa platsen för defibrillatorer är hos räddningtjänsten.

Måste ha utbildning Defibrillatorer skulle kanske kunna placeras, där det är mycket folk. Till exempel i en affär vid evenemang. Den som sköter den måste ha viss utbildning.

- Jag har hört att anvisningarna på dem är väldigt bra och lätta att förstå. Defibrillatorerna kanske kan användas som en frivillig insats, av någon som tar tag i en situation med hjärtstillestånd. Då har inte landstinget ansvaret, säger Paul Johansson.

Bra med insamling Han tillägger, att det inte går att jämföra Kronobergs län med Stockholmsområdet i det här avseendet, eftersom Kronobergs landsbygd är glest befolkad.

- Det handlar om minuter, när en person drabbas av hjärtstillestånd. Där avståndet till ambulansstationen är stort når räddningstjänsten fram före ambulansen. Insamlingen är ett mycket bra initiativ. De är jätteduktiga som gjort detta och jag tror att det kommer till nytta, säger Paul Johansson.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons