Annons
Nyheter

Demokrater flyr Texas – vill skydda rösträtten

För andra gången på kort tid lämnar Texas demokrater det lokala parlamentet i Austin. Genom sin exit hoppas de stoppa en lag som de anser begränsar rösträtten för minoritetsväljare – och agerandet hyllas av Vita huset.
USA • Publicerad 13 juli 2021
Chris Turner, demokratisk gruppledare i Texas representanthus, omgiven av sina partikamrater.
Chris Turner, demokratisk gruppledare i Texas representanthus, omgiven av sina partikamrater.Foto: Eric Gay/AP/TT
Aktivister i Texas visar sitt stöd för de demokrater som flydde delstatsförsamlingen för att slippa rösta om de skärpta vallagar Republikanerna föreslagit.
Aktivister i Texas visar sitt stöd för de demokrater som flydde delstatsförsamlingen för att slippa rösta om de skärpta vallagar Republikanerna föreslagit.Foto: Eric Gay/AP/TT
Texas guvernör Greg Abbott. Arkivbild.
Texas guvernör Greg Abbott. Arkivbild.Foto: Eric Gay/AP/TT
USA:s vicepresident Kamala Harris och president Joe Biden.
USA:s vicepresident Kamala Harris och president Joe Biden.Foto: Evan Vucci/AP/TT

Måndagens taktiska sorti slutade i Washington DC, dit ledamöterna flög i två specialchartrade plan.

– Dramatiskt. Agerandet visar hur allvarligt Demokraterna ser på frågan om rösträtten, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Annons

I ett uttalande meddelar ledamöterna att de har tagit sin kamp till USA:s huvudstad.

"Vi lever på lånad tid i Texas", sade gruppledare Chris Turner och hans kollegor i uttalandet enligt public servicekanalen NPR.

"Demokraterna i Texas representanthus står enade i vårt beslut att bryta kvorum och stoppa det republikanledda parlamentet från att tvinga igenom farlig lagstiftning som begränsar Texasbornas rösträtt".

Förtryck eller inte?

Kvorum är det minimiantal som krävs för att lagar ska kunna antas. Utan de 67 demokraterna på plats är det omöjligt för de 83 kvarvarande republikanerna att fatta beslut – trots att de har majoritet i kammaren.

De två lagförslag som Demokraterna motsätter sig förbjuder bland annat drive-in-röstande och dygnet runt-röstande samt gör det svårare att poströsta, rapporterar nyhetskanalen CNN.

– Republikanerna beskriver förslagen som skärpt valintegritet medan Demokraterna talar om väljarförtryck. Det visar hur olika man ser på frågan, påpekar Blanck.

Texas har redan några av landets hårdaste vallagar. Enligt bedömare skulle de nya bestämmelserna främst drabba minoritetsväljare, som inte sällan är ekonomiskt utsatta och har svårt att ta ledigt för att gå och rösta på kontorstid. Av tradition brukar dessa rösta demokratiskt.

Abort och papperslösa

Delstatsdemokraterna gjorde ett liknande uttåg den 30 maj, vilket gjorde att representanthusets vårsession fick avslutas utan att det infekterade förslaget om rösträtt behandlats. Efter det gjorde Republikanerna vissa eftergifter, en kritiserad paragraf som begränsade möjligheten att rösta på söndagar – vilket demokrater befarade skulle omöjliggöra kombinationen gudstjänst och röstande för många svarta väljare – ströks.

Den session som demokraterna nu har flytt ifrån är extrainsatt på begäran av delstatens republikanske guvernör Greg Abbott. Vid sidan av vallagarna vill Abbott ha beslut i ytterligare ett antal frågor som står hans parti nära. Bland dem finns begränsningar av aborträtten, inskränkningar av vilka idrotter transsexuella studenter får delta i, minskad skolundervisning om rasism och mer pengar till räder mot papperslösa migranter.

Fajten "som äppelpaj"

Demokraternas agerande beskrivs som paradoxalt, de säger att de vill rädda demokratin – men gör det genom att lämna den demokratiska processen.

Annons

Ledamöterna kan komma att gripas för sin "flykt" och dessutom kan Abbot utlysa nya sessioner så snart de kommer hem igen. Men vicepresident Kamala Harris hyllar partikamraternas "extraordinära mod".

– Att slåss för rösträtten är lika amerikanskt som äppelpaj, säger hon enligt nyhetsbyrån AFP.

På plats i huvudstaden hoppas Texasdemokraterna sätta ytterligare press på kongressen att rösta igenom federala lagar som skyddar rösträtten. Men presidenten och partikamraten Joe Bidens förslag till valreform – som bland annat innehåller utvidgad förtids- och poströstning – stoppades i juni av senatens republikaner.

Rösträttsfrågan central

Frågan är central för Joe Bidens regering och på tisdagskvällen, svensk tid, riktade presidenten svidande kritik mot republikanska försök att urholka rösträtten.

– De vill göra det så svårt och så besvärligt att de hoppas att folk inte ska rösta alls, sade Biden enligt nyhetsbyrån AFP.

Sedan Bidens tillträde har åtminstone 14 republikanskt styrda delstater infört strängare vallagar. Och parallellt upprepar expresident Donald Trump sina falska påståenden om att fusk förekom i fjolårets presidentval.

Tisdagskvällens tal hölls i Philadelphia, samma stad där den amerikanska konstitutionen en gång undertecknades 1787. Och enligt presidenten har USA:s demokrati aldrig varit i större fara sedan dess.

– Det är det allvarligaste hotet mot rösträtten och de fria och rättvisa valen i vår historia, dundrade Biden.

Fakta: Texas

Texas utgör USA:s södra spets och gränsar mot Mexiko. Det är den näst största delstaten till ytan efter Alaska. Texas kallas "The lone star state", den ensamma stjärnans delstat, med hänvisning till stjärnan på dess flagga.

Delstaten är ungefär 1,5 gånger så stor som Sverige och har nästan tre gånger så många invånare (29 miljoner). De största städerna är Houston, San Antonio och Dallas, samt huvudstaden Austin.

En stor del av de dödsstraff som verkställts i USA de senaste årtiondena har verkställts i Texas. Invånarna har också en långtgående laglig rätt att använda dödligt våld i försvarssyfte.

Ett amerikanskt talesätt är att "allting är större i Texas".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons