Annons
Nyheter

Den nya vårdmiljön har gett Matilda livslusten tillbaka

På den rättspsykiatriska vårdavdelningen i Sundsvall försöker Matilda Skog, 22, att få ordning på sitt liv. Hon har förflyttats från psykiatrin i Växjö, då det saknades en lämplig vårdmiljö.
- Miljöombytet kan bli en
nystart för mig och mitt liv,
säger hon.
Nyheter • Publicerad 23 januari 2006
Matilda Skog har lämnat psykiatrin i Växjö och får nu behandling på Sundsvalls sjukhus inom rättspsykiatrin. - Jag har fått tillbaka något som kan kallas livslust, säger hon. Foto: URBAN NILSSON
Matilda Skog har lämnat psykiatrin i Växjö och får nu behandling på Sundsvalls sjukhus inom rättspsykiatrin. - Jag har fått tillbaka något som kan kallas livslust, säger hon. Foto: URBAN NILSSONFoto: 

Av

jan.bartas@smp.se

Annons

0470-77 06 16

I slutet av november uppmärksammade Smålandsposten

Matilda Skogs situation inom psykiatrin i Växjö. Matilda Skog hade tillbringat ett helt år på den psykiatriska intensivvårds-

avdelningen (piva) i väntan på en lämplig vårdplats. Hon kom till piva efter att hon skadat sig själv allvarligt.

Matilda Skog har en högfungerande autism och ADHD, är impulsiv och har ett självdestruktivt beteende som är svårbehandlat.

Det fanns ingen fungerande vårdmiljö åt henne. Det är ett välkänt faktum att psykiatrin och samhället har svårt att hantera självdestruktiva kvinnor som har blivit en ökad grupp inom vården. Ofta bollas de mellan olika vårdmiljöer och behandlingshem.

Flytten ett lyft

I mitten av december förflyttades hon till Sundsvalls sjukhus och rättspsykiatriska regionkli-

niken.

Hon vårdas enligt LPT, lagen om psykiatrisk tvångsvård. Flytten, som hon först var negativ till, verkar nu ha blivit ett lyft för Matilda Skog.

Annons

- Miljön är lugn och fin och avdelningen känns bra. Personalen är mycket trevlig och jag känner mig hemmastadd, berättar hon.

Efter en månads vistelse på vårdavdelning 97 har flera mediciner kunnat plockas bort.

Matilda Skog har också genomgått en riskbedömning. Friheten för henne har blivit större och hon får behålla allt mer av sina privata ägodelar, som dator, penna och papper.

Ska börja studera

Vid avdelningen erbjuds många olika aktiviteter vid sidan om

behandlingen och vården. Matilda Skog ska börja med musik-

terapi, hon påbörjar en skolgång och ska försöka avsluta sina gymnasiestudier. Hon ser fram emot att börja med keramik.

- Det första jag ska tillverka är en stor kaffekopp.

Avdelning 97 uppmuntrar att patienterna håller kontakt med sina anhöriga. Matilda Skog har regelbundna telefonsamtal med sin familj i Småland och hennes föräldrar har redan besökt henne på avdelningen. Hon är medveten om att vistelsen på avdelningen i Sundsvall kan bli långvarig.

Samtal hos psykolog

Annons

- Det här kommer inte att gå på räls, men personalen arbetar på ett föredömligt sätt och förstår hennes funktionshinder. Hon har blivit som en annan människa. För första gången känner vi att Matilda har en framtidstro, säger Matildas mamma.

Matilda kommer att gå på samtal hos psykolog som är inriktad på neuropsykiatrisk problematik. Något som hon tidigare efterfrågat.

Nytt ljus har tänts

- Jag har uttryckt mig om att alla människor har ett ljus som ska räcka hela livet. Mitt hade brunnit upp, men faktum är att jag har fått ett nytt ljus i Sundsvall och det brinner för fullt.

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons