Annons
Nyheter

Det blir inget delat barnbidrag

Regeringen får stryk med sitt förslag till delat barnbidrag hos föräldrar som separerat. Men utskottsordförande Tomas Eneroth (s) från Växjö tar det med ro:
- Får vi stryk så får vi ta stryk.
Nyheter • Publicerad 24 januari 2006

- Ska man dela på barnbidraget ska man också dela på kostnaderna, sade Kalle Larsson (v) när socialförsäkringsutskottet höll en pressträff i riksdagen på tisdagen.

Han kallade det för ett könsblint snarare än ett könsneutralt förslag, och fick medhåll av de borgerliga partierna.

Annons

Därmed är det bara miljöpartiet kvar som stöder förslaget, som säger att det ska räcka med att en av de skilda föräldrarna begär det så ska barnbidraget kunna delas även om de inte är överens.

Utskottets ordförande, Tomas Eneroth, beklagade och tillstod att regeringen inte kommer att kunna genomdriva förslaget med bara mp:s hjälp såvida inte en planerad hearing framöver kan övertyga de övriga partierna eller delar av dem att ny information talar för förslaget.

"Märkligt" säger Eneroth

- För det märkliga är att de borgerliga, särskilt moderaterna och folkpartiet, tidigare varit för någonting sådant. Moderata riksdagsledamöter har till och med interpellerat om delat barnbidrag.

Att de nu ser chansen att ge regeringen stryk under ett valår är skälet till att de borgerliga svängt, menar Eneroth.

- För annars har de varit med oss om att man måste modernisera en snart 60 år gammal lag som säger att barnbidraget ska gå till mamman vid skilsmässa. Det måste bli jämställdhet.

Robert Owen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons