Annons
Nyheter

Det här vet vi om gripna 21-åringen

21-åriga Jack Teixeira som gripits misstänkt för Pentagonläckan är medlem av flygnationalgardet, aktiv ledare på chattforumet Discord och fascinerad av vapen.
USA • Publicerad 14 april 2023
Jack Teixeira greps under torsdagskvällen, svensk tid, och kommer att framträda i domstol i Boston under fredagen.
Jack Teixeira greps under torsdagskvällen, svensk tid, och kommer att framträda i domstol i Boston under fredagen.Foto: AP/TT

Sent på torsdagen, svensk tid, grep FBI 21-åriga Jack Teixeira misstänkt för att ligga bakom Pentagonläckan där fler än 100 hemligstämplade dokument läckt.

Dokumenten ska han ha haft tillgång till i sitt jobb inom den militära reservstyrkan flygnationalgardet i Massachusetts, som är en del av USA:s nationalgarde. Han började sin tjänstgöring där 2019 efter att ha utbildat sig till specialist på cybertransportsystem och jobbade nu inom underrättelseenheten, rapporterar AP. Enligt The New York Times innehar han graden ”airman first class”, som kan översättas till utbildad menig. Inom USA:s armé är rankingen den tredje inom flygvapnet, en grad han fick i juli förra året.

Annons

Enligt källor till flera amerikanska medier hade Teixeira en fascination för militären och för amerikansk nationalism. Personer som bland annat The New York Times pratat med är förvånande och överraskade över att han pekas ut som hjärnan bakom läckan. De beskriver honom inte som en visselblåsare, som till exempel Edward Snowden.

"Barnsligt misstag"

Vid gripandet bodde han växelvis hos sina föräldrar i North Dighton, Massachusetts, där han också växt upp och gått i skola.

En tidigare klasskompis från Dighton-Rehoboth regional high school beskriver honom som en snäll och tyst kille, inte en bråkstake.

“Det låter mer som att det var ett dumt misstag”, säger den före detta klasskompisen till BBC.

Reportrar knackade på

Det var The New York Times som var först med att identifiera 21-åringen efter att ha undersökt detaljer på de läckta bilderna. Bland annat syns en köksö och en del av ett mönstrat golv. Tidningen kunde identifiera platsen där dokumentfotona tagits och koppla dem till 21-åringens spelprofil på internet. Sedan jämförde de en bild på sociala medier som en nära anhörig laddat upp och som visade samma inredning.

Gripandet, som gick lugnt till, skedde efter att reportrar från tidningen knackat på mammans hus och pratat med personer där. Det ska ha påskyndat FBI:s agerande.

Enligt nyhetskanalen CNN hade FBI haft Teixeira under uppsikt dagarna innan han greps. Under en husrannsakan i samband med gripandet gick agenter igenom datorer, hårddiskar, usb-minnen, kameror och telefoner – allt som kan tänkas ha använts vid dokumentationsinsamlingen. Enligt CNN väntar sig också FBI att man kommer att hitta flera vapen, baserat på foton som publicerats på sociala medier.

Ett 30-tal likasinnade

Det var i chattrummet Thug Shaker Central på forumet Discord som de hemligstämplade uppgifterna började spridas. Teixeira ledde gruppen under användarnamnet "OG". Gruppen startade 2020 och uppges bestå av ett trettiotal personer.

Medlemmarna i gruppen var anonyma för varandra, men av andra medlemmar beskrivs "OG" – Teixeira – som en hektisk ledare med stort vapenintresse och som jobbade på en militärbas. Just vapenintresset delades av många i gruppen, precis som intresset för rasistiska memes, gud och tv-spel, skriver The Guardian.

– Han är en smart person. Han visste så klart vad han gjorde när han lade upp de här dokumenten. Det var inte en olyckshändelse att de läckte, säger en medlem till The Washington Post.

Enligt CNN ska Jack Teixeira framträda i domstol i Boston under fredagen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons