Annons
Nyheter

Det innebär USA:s nya reformpaket

Det nya reformpaketet krävde 18 månaders förhandling och kunde klubbas först efter en maratondebatt i USA:s senat på söndagen. Men vad innebär egentligen beslutet?
USA • Publicerad 8 augusti 2022
Den demokratiske senatorn och majoritetsledaren Chuck Schumer gör tummen upp efter omröstningen.Foto: Lisa Mascaro/AP/TT
Solpaneler i San Bernardino County i Kalifornien. Arkivbild.Foto: Noah Berger/AP/TT
Låga vattennivåer längs med Coloradoflodens avrinningsområde i gränsen mellan Utah och Arizona. Bilden togs i juni.Foto: Ross D. Franklin/AP/TT
Insulin är dyrt i USA, men nu hoppas Demokraterna att priset ska sjunka för många diabetiker.Foto: Rich Pedroncelli/AP/TT

Hur gick omröstningen till?

Lagförslaget blev verklighet sedan senatorn Joe Manchin, en demokrat som lutar åt det konservativa hållet, liksom Arizonasenatorn Kyrsten Sinema, till slut gått med på en kompromiss med partiet. Demokraterna och de oberoende senatorerna röstade efter en hel natt och förmiddags förhandlingar till slut ja på söndagseftermiddagen. Republikanerna var eniga i sitt motstånd, så det krävdes vicepresident Kamala Harris utslagsröst för att godkänna förslaget med röstsiffrorna 51–50.

Annons

Vad innebär paketet för klimatförändringarna?

Med en kostnad på mer än 370 miljarder dollar är miljösatsningarna den stora delen i paketet, som ska hjälpa till att driva på utsläppsminskningen inom framför allt el- och transportsektorn genom skattelättnader för vindsnurror, solpaneler, batterier och elfordon. Det är den största federala investeringen som gjorts i USA på ren energi.

Enligt Princetons beräkningsverktyg Repeat kan det vid årtiondets slut innebära en miljard ton mindre koldioxidutsläpp per år, i ett slag två tredjedelar av det återstående gapet för att USA ska nå sitt mål om en halvering av utsläppen jämfört med 2005 års nivåer.

– Genom att driva ned kostnaderna för ren energi så kan det göra det lättare för delstater och städer att vidta ytterligare klimatåtgärder på egen hand, säger Jesse Jenkins vid Princeton till The New York Times.

Görs något för befintlig klimatpåverkan?

Arizona-senatorn Kyrsten Sinema lyckades tillsammans med andra demokrater i Arizona, Nevada och Colorado få igenom 4 miljarder dollar för att bekämpa torkan som slagit mot delar av västra USA, bland annat åtgärder i Coloradoflodens avrinningsområde, som förser nästan 40 miljoner amerikaner med dricksvatten, rapporterar AP.

Vad innebär det nya högkostnadsskyddet?

En ambition med paketet är att få ned kostnaden för läkemedel för amerikaner. Hälsodepartementet kommer få förhandla priserna för vissa dyra läkemedel för statliga programmet Medicares räkning.

För diabetessjuka sätts ett tak på insulin för 35 dollar i månaden inom Medicare. Det sätts också ett tak på 2 000 dollar för äldre patienter att betala för receptbelagda läkemedel från och med 2025. En del amerikaner kommer också de kommande tre åren att få hjälp att köpa vårdförsäkringar.

Hur ska satsningarna bekostas?

Annons

Det breda paketet innebär också skatteomläggningar, där en minimiskatt på 15 procent läggs på en storföretag med vinster över 1 miljard dollar, och dessutom införs en skatt på 1 procent på företag som återköper egna aktier. Pengar satsas också på skatteverket IRS för att jaga skattefuskare, vilket Demokraterna räknar med ska vara en plusaffär. Faktum är att beräkningsmyndigheten Congressional Budget Office räknar med att reformpaketet i stort ger mer inkomster än utgifter, där det statliga budgetunderskottet minskar med 90 miljarder under tio år, enligt The Hill.

Vad innehåller paketet inte?

Biden-regeringen hade från början betydligt mer omfattande planer, men lyckades inte ena partiet bakom den satsningen. I det förslaget som nu antagits av senaten finns exempelvis inte det barnbidragsliknande förslaget på 300 dollar i månaden till familjer, gratis förskola och betald föräldraledighet.

Vad säger motståndarna?

Republikanerna hävdar att paketet inte kommer hjälpa till att begränsa den skenande inflationen, och att de nya skatterna riskerar att hota jobben och få USA att hamna i recession.

Vad betyder det här politiskt?

Demokraterna hoppas dra nytta av vad de ser som en politisk seger, även om förslaget är relativt urvattnat jämfört med ursprungsplanerna. Demokraterna är hotade i mellanårsvalen i november, då partiet riskerar att förlora makten i båda kamrarna.

– Vi har haft många gropar på vägen, flera gånger såg det inte ut som att det skulle hända. Men vi gav inte upp, vi fick det gjort. Jag tror att det kommer att hjälpa oss enormt mycket i november, säger majoritetsledaren Chuck Schumer efter omröstningen, enligt Bloomberg.

Vad händer nu?

På fredag väntas representanthuset, den andra kammaren i USA:s kongress, godkänna lagen. Därefter kan lagförslaget undertecknas av president Joe Biden och träda i kraft.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons