Annons
Nyheter

Dieselpriserna höjs till ny rekordnivå

Ekonomi • Publicerad 5 januari 2022
Dieselpriset fortsätter uppåt efter det tagit sig upp över 20 kronor per liter vid årsskiftet. Arkivbild
Dieselpriset fortsätter uppåt efter det tagit sig upp över 20 kronor per liter vid årsskiftet. ArkivbildFoto: Fredrik Persson/TT

Dieselpriset fortsätter uppåt. Bensinkedjorna Cirkle K och Preem höjer priset på diesel med 15 öre till en ny rekordnivå på 20:42 kronor per liter på bemannade stationer.

Priset på biodrivmedel HVO100 höjs också med 15 öre till 24:27 kronor per liter, medan priset på 95-oktanig blyfri bensin lämnas oförändrat på 18:09 kronor per liter.

Annons

Priset på E85 sänks samtidigt med 25 öre till 16:94 kronor per liter.

Prisökningen på diesel följer på stigande priser på råolja på världsmarknaden. Ett terminskontrakt för leverans av så kallad brentolja nästa månad har lyft till över 80 dollar per fat sedan årsskiftet, den högsta noteringen sedan november i fjol.

De höjda priserna följer efter ett kraftigt prislyft vid årsskiftet vilket var en effekt av skattehöjningar och på att reduktionsplikten stramats upp. Reduktionsplikten innebär numera att bränsledistributörerna måste blanda i över en tredjedel biodrivmedel i dieseln och biodrivmedlet kostar betydligt mer än dieseln.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons