Annons
Nyheter

Diskare blev rätt belönad efter fem år

Arbete • Publicerad 5 juni 2022
En diskare i Stockholm får 180|000 kronor efter kollektivavtalsbrott. Arkivbild.
En diskare i Stockholm får 180|000 kronor efter kollektivavtalsbrott. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Efter fem år på jobbet tyckte en diskare i Stockholm att det var märkligt magert i lönekuvertet, trots att flera centrala lönerevisioner hade passerat och att han arbetat mycket kväll.

Han vände sig till Hotell- och restaurangfacket (HRF), och nu har han efter förhandlingar med arbetsgivarorganisationen Visita fått ytterligare 180 000 kronor, rapporterar Hotellrevyn.

Annons

– När vi tittade på det såg vi att han hade fått flera tusen för lite varje månad sedan 2017, säger Emil Bäckström, central ombudsman på HRF.

Arbetsgivaren bröt mot kollektivavtalet på flera punkter. Ingen ob-ersättning utgick och diskaren hade heller inte fått de årliga löneökningar som han skulle få enligt avtal.

Diskaren får 150 000 kronor i utebliven lön och ob-ersättning, liksom ett skadestånd på 30 000 kronor. Dessutom utgår 45 000 kronor till HRF för kollektivavtalsbrott.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons