Annons
Nyheter

Se upp – ditt ogräsmedel kan vara förbjudet

Efter en lång vinter börjar det äntligen röra på sig i rabatterna. Men tänk på vad du använder mot ogräs och insekter – bekämpningsmedlet från förra året kan nu vara förbjudet.
Natur • Publicerad 13 april 2022
Flera bekämpningsmedel som är skadliga för bin har nyligen förbjudits.
Flera bekämpningsmedel som är skadliga för bin har nyligen förbjudits.Foto: Johan Nilsson/TT

I oktober 2021 förbjöds en rad bekämpningsmedel för användning i privata trädgårdar. Det rör sig om medel innehållandes de verksamma ämnena glyfosat, pyretriner, flupyradifuron och acetamiprid, skriver Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Inför årets säsong är det således läge att inventera förrådet och se vad som döljer sig i hinkar och flaskor. För att underlätta har Kemikalieinspektionen tagit fram en lista på vilka produkter förbudet gäller.

Annons

Enligt Naturskyddsföreningen kan de nu förbjudna medlen skada bin. Organisationen driver sedan flera år kampanjen "Rädda bina" som syftar till att få bort bekämpningsmedel som är skadliga från bin, både från privata trädgårdar och det konventionella jordbruket.

"Det är bra att dessa växtskyddsmedel har förbjudits för privat bruk, men det är viktigt att medel som kan skada bin också slutar användas inom jordbrukssektorn", säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén i pressmeddelandet.

Förbudet mot bekämpningsmedlen gäller även skolgårdar, kolonilotter och allmänna parker och trädgårdar.

Rättat: I en tidigare version angavs felaktig källa till pressmeddelandet.

Fakta: Förbjudna bekämpningsmedel

Bland bekämpningsmedel som innehåller de verksamma ämnena glyfosat, pyretriner, flupyradifuron och acetamiprid finns namn som börjar med Provado, Provanto, Pyretal, Pyrsol, Rapton, Roundup, Spraits och Substral.

De nyligen förbjudna medlen kan fortfarande finnas till försäljning i butik. Fråga därför butiken om vilka medel som är tillåtna för användning i privata trädgårdar.

Icke förbrukade förpackningar av de förbjudna medlen lämnas i originalförpackning till miljöstation eller återvinningscentral.

Källa: Naturskyddsföreningen, Kemikalieinspektionen

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons