Annons
Nyheter

DO friar personal som stoppade alkoholinköp

Samhälle • Publicerad 9 januari 2023
Mannen som stoppades vinglade och sluddrade till följd av sjukdom – men det visste inte personalen på Systembolaget. Arkivbild.
Mannen som stoppades vinglade och sluddrade till följd av sjukdom – men det visste inte personalen på Systembolaget. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

En man som vinglade och sluddrade på grund av sjukdom nekades från att handla på Systembolaget. "Jag finner det djupt kränkande att bara för att jag inte kan använda mina ben så får jag inte handla", skrev han efteråt i en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Men DO har kommit fram till att personalen inte gjorde fel, eftersom mannen inte berättade att han var sjuk, rapporterar Ystads Allehanda.

Annons

När personalen frågade hur han mådde sade han bara att han var trött. Personalen ansåg dock att han verkade vara märkbart påverkad och därför enligt alkohollagens bestämmelser måste nekas handla alkohol.

Eftersom personalen inte kände till hans sjukdom överträddes inte förbudet mot diskriminering, konstaterar DO.

Det som också talar till personalens fördel är att mannen vid ett senare besök på Systembolaget fick handla efter att ha berättat om sin sjukdom.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons