Annons
Nyheter

DO-beslut om slöjförbud avfärdas

Det så kallade slöjförbudet i Skurups kommun är inte förenligt med diskrimineringslagen, anser Diskrimineringsombudsmannen (DO).
Men det ändrar ingenting, enligt Skurups kommunstyrelseordförande Johan Bolinder (M). Han ser det som ett anmärkningsvärt "inspel".
Politik • Publicerad 13 november 2020
Diskrimineringsombudsmannen har gjort en tillsyn mot Skurups kommun efter antagandet av en klädpolicy för kommunens förskolor och grundskolor. Arkivbild.
Diskrimineringsombudsmannen har gjort en tillsyn mot Skurups kommun efter antagandet av en klädpolicy för kommunens förskolor och grundskolor. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Det här betraktar jag mer som ett inspel från myndighetshåll i ett försök att påverka den rättsliga processen, säger han till TT.

Han syftar på den prövning av slöjförbudsbeslutet som pågår i förvaltningsrätten i Malmö. DO borde inte ha inlett en tillsyn mot Skurup samtidigt, anser han.

Annons

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att man gör det när man känner till att det redan finns en pågående rättsprocess, säger Johan Bolinder.

Förskolor och skolor

Kommunen har antagit en klädpolicy för förskolor och grundskolor som förbjuder ”huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har som syfte att dölja elever och personal”. Tanken är att den ska bli en del av Skurups integrationspolicy, men efter att beslutet överklagades till domstol har kommunen avvaktat med införandet.

DO har efter sin tillsyn kommit fram till att syftet med klädpolicyn tycks vara att förbjuda religiöst präglade klädesplagg. Därmed drar DO slutsatsen att klädpolicyn innebär en överträdelse av förbudet mot direkt diskriminering som har samband med religion eller annan trosuppfattning.

"Även om policyn enligt sin lydelse träffar alla klädesplagg som döljer elever och personal i kommunens förskolor och grundskolor är syftet just att förbjuda religiöst präglade klädesplagg", skriver DO i ett pressmeddelande.

Tre partier

Tre partier står bakom klädpolicyn: SD, M och det lokala Skurupspartiet. De anser att det finns stöd i Europakonventionen för beslutet.

– Vi anser att det är av vikt att den svenska skolan är icke-konfessionell. Man ska kunna känna sig trygg med att gå i skolan utan att utsättas för religiösa påtryckningar som den här typen av plagg skulle kunna utgöra på exempelvis en enskild elev, säger Johan Bolinder och tillägger:

– Det finns också en frivillighetsaspekt; att yngre flickor som bär slöja ska göra det av egen fri vilja och inte för att man anmodas att göra det av någon annan.

Fakta: Slöjförbudet i Skurup

• Bakom motionen om slöjförbud i Skurups skolor står SD. Motionen röstades igenom i kommunfullmäktige den 16 december förra året med stöd av Moderaterna och lokala Skurupspartiet.

• Centerpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna och Kommunens väl reserverade sig mot beslutet "till förmån för eget yrkande".

• I motionen föreslogs ett förbud av "huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har till syfte att dölja elever och personal".

• Förbudet gäller således både elever och personal. Det har dock inte implementerats än, eftersom det först ska föras in i en kommunal integrationsplan. Det kan inte göras förrän efter ett eventuellt klartecken från förvaltningsrätten, som prövar frågan efter ett överklagande. Därefter krävs även ett beslut i kommunfullmäktige.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons