Annons
Nyheter

Dödade efter drogutlöst psykos – dom överklagas

Rättsligt • Publicerad 8 juni 2022
Hovrätten över Skåne och Blekinge sänkte straffet för mannen, med hänvisning till att han på grund av en psykos hade en viss nedsatt förmåga att förstå innebörden av vad han gjorde. Arkivbild.
Hovrätten över Skåne och Blekinge sänkte straffet för mannen, med hänvisning till att han på grund av en psykos hade en viss nedsatt förmåga att förstå innebörden av vad han gjorde. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Ett mycket brutalt mordfall överklagas till Högsta domstolen av riksåklagaren, som vill se ett klargörande av när en drogutlöst psykos ska anses självförvållad och vilket straff som är rimligt.

Fallet rör en man som förra hösten mördade sin ex-flickvän under påverkan av en psykos utlöst av droger. Han har även tidigare drabbats av psykos efter drogintag.

Annons

Psykosen bedömdes ha lett till en nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande. Tingsrätten såg dock inte detta som en förmildrande omständighet, då mannen vållat psykosen själv, och dömde honom till livstids fängelse. Hovrätten sänkte straffet till 17 års fängelse med hänvisning till mannens bristande förmåga att kontrollera sig.

Riksåklagaren anser däremot att han bör dömas till livstid, då psykosen var självförvållad och inte kan ses som en förmildrande omständighet.

Kvinnan utsattes innan hon dödades för en "synnerligen brutal och utdragen misshandel med tortyrliknande inslag", skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons