Annons
Nyheter

Dödläge i vårdkonflikten – allt talar för strejk

Med tre dagar kvar till att strejk bryter ut ser medlarna inga utsikter att lägga ett bud under helgen för att lösa vårdkonflikten.
Vård • Publicerad 1 juni 2024
Vårdförbundet under en manifestation för kortare arbetstid på Gustaf Adolfs torg i Göteborg på lördagen.
Vårdförbundet under en manifestation för kortare arbetstid på Gustaf Adolfs torg i Göteborg på lördagen.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

– Vi ser just nu inga förutsättningar att lägga ett bud. Det kan ändras men just nu står parterna för långt ifrån varandra, säger medlaren Gunilla Runnquist, som inte vill uttala sig om nästa steg i processen.

Enligt Vårdförbundet kommer facket att träffa medlarna igen först på måndag för att fortsätta förhandlingarna.

Annons

Samtidigt står 2 000 medlemmar på sju av landets största sjukhus redo att gå ut i strejk på tisdag. Det andra varslet kan leda till strejk den 11 juni och omfattar ytterligare 1 900 personer på bland annat vård- eller hälsocentraler.

Konflikten handlar framför allt om fackets krav på kortare arbetstid för att personalen ska orka.

Under fredagen avslutades alla lokala förhandlingar mellan Vårdförbundet och regioner om innehållet i strejkvarslet. På flera håll drog facket tillbaka konfliktåtgärder som bedöms som samhällsfarliga.

Kan något hända i konflikten under helgen?

– Nej, det är inte troligt, säger Gunilla Runnquist.

Under lördagen ordnar Vårdförbundet lokala manifestationer i Göteborg, Malmö och Umeå för att uppmärksamma konflikten.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons