Annons
Nyheter

Dödsfall: Förre Folkpartiledaren Per Ahlmark död

Den tidigare partiledaren för Folkpartiet och författaren Per Ahlmark har avlidit efter en tids sjukdom, uppger hans familj för Dagens Nyheter. Ahlmark var vice statsminister mellan 1976 och 1978
Stockholm • Publicerad 8 juni 2018

Ahlmark började sin politiska karriär i Folkpartiets ungdomsförbund, och har i sina memoarer beskrivit hur han påverkades av att Sovjetunionen krossade Ungernrevolten 1956. Han blev vald till ledare för ungdomsförbundet 1960 och satt på posten i två år.

När Gunnar Helén avgick som partiledare 1975 valdes Per Ahlmark till hans efterträdare. Året efter fick Sverige en borgerlig trepartiregering. Samtidigt med posten som vice statsminister var Ahlmark arbetsmarknadsminister.

Annons

Vid årsskiftet 1977–1978 avgick Per Ahlmark från regeringen och partiledarposten, efter att ha drabbats av en personlig tragedi.

Efter sin politiska karriär var han verksam som författare och debattör, och gav ut bland annat diktsamlingar, debattböcker och en roman. Han fortsatte också att verka som fristående kolumnist.

Hans memoarer kom ut 2011 under namnet "Gör inga dumheter medan jag är död!" – en uppmaning till nyliberaler, skriver DN.

Texten uppdateras

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons