Annons
Nyheter

Dödsstraff för dåd i synagoga

Mannen som sköt ihjäl elva människor i en synagoga i Pittsburgh 2018 döms till döden. Det har en jury i en federal domstol enats om.
USA • Publicerad 2 augusti 2023
En Davidsstjärna hänger på staketet utanför synagogan i Pittsburgh där elva människor sköts ihjäl 2018. Arkivbild.
En Davidsstjärna hänger på staketet utanför synagogan i Pittsburgh där elva människor sköts ihjäl 2018. Arkivbild.Foto: Gene J Puskar/AP/TT

Den 50-årige Robert Bowers dömdes i juni i år som skyldig till attacken mot synagogan i delstaten Pennsylvania i USA. Sedan dess har juryn övervägt om han ska dömas till döden eller livstids fängelse.

Svaret kom tisdagen, för de sammanlagt 63 punkter han fällts för får han dödsstraff. När domen lästes upp visade han enligt AP inga känslor.

Annons

Skjutningen räknas som det värsta antisemitiska dådet i USA:s historia, och jurymedlemmarna säger i sin dom att de är eniga i sin syn att mannen motiverades av sitt hat mot judar. Att han inte har visat någon ånger efter dådet ska också ha påverkat juryns beslut.

Det återstår dock att se när, eller om, dödsdomen verkställs. Det är den första dödsdomen som avkunnats i en federal domstol sedan Joe Biden tillträde som president. Han lovade under sin valkampanj att avskaffa dödsdomar och justitiedepartementet har utfärdat ett moratorium över federala dödsdomar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons