Annons
Nyheter

Döende flicka till akuten – modern psyksjuk

En sjuårig flicka i Skåne misstänks ha utsatts för mycket grov vanvård och misshandel. Båda föräldrarna sitter nu häktade, skriver HD/Sydsvenskan.
Brott • Publicerad 3 april 2023
Akutmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Arkivbild.
Akutmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Arkivbild.Foto: Emil Langvad/TT

Natten till julafton i fjol kom flickan, som bor i en annan kommun, till akuten i Lund. Hon hade fått i sig frätande ättika hemma hos familjen, som har flera barn.

Flickan beskrevs som döende, hade hjärt- och leversvikt och var i allmänt mycket dåligt skick. Hon började förskoleklass i höstas, men enligt kommunen kallades föräldrarna till flera samtal eftersom flickan knappt varit närvarande där.

Annons

– Hon var vanvårdad, undernärd och hade en omfattande skadebild när hon kom till sjukhuset i julas. Hon kan inte ha varit i det skicket i förskoleklass. Då hade de gjort orosanmälningar, säger Ingegerd Jigin, kammaråklagare och förundersökningsledare.

Föräldrarna är nu häktade på sannolika skäl, misstänkta för synnerligen grov misshandel. De tros ha förgiftat flickan – som kommer att få men för livet.

I februari och mars har misstankarna mot föräldrarna – som nekar till brott – stärkts och vuxit enligt tidningarna. Modern lider av en allvarlig psykisk störning, visar en rättspsykiatrisk undersökning.

Parallellt pågår även ett socialtjänstärende. Alla barn i familjen är nu omhändertagna.

Samtidigt tycks den sjuåriga flickan vara det enda barnet i familjen som blivit utsatt.

– Det funderar vi mycket på varför det är så. Vi har inga belägg för att syskonen har blivit utsatta för något brottsligt, säger åklagare Ingegerd Jigin.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons