Annons
Nyheter

Fängelse för gängmord – kopplas till raplåt

Den 28-årige mannen kände sig orolig efter att ha sett en rapvideo som han upplevde handlade om hur han skulle göras illa.
Några veckor sedan sköts han ihjäl med fem pistolskott. Nu döms en 19-årig man till fängelse i nio år för mordet i Växjö i fjol. En medåtalad 18-åring frias helt.
Brott • Publicerad 3 juni 2022
Växjö tingsrätt har dömt en 19-årig man till nio års fängelse för mord i stadsdelen Araby i september i fjol. Arkivbild.
Växjö tingsrätt har dömt en 19-årig man till nio års fängelse för mord i stadsdelen Araby i september i fjol. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Det viktigaste är att den som jag påstår är skytten döms för mordet. Det fanns också starkare bevisning mot den som döms, säger åklagaren Emma Berge till TT.

Växjö tingsrätt anser att det rör sig om en "ren avrättning" och dömer 19-åringen till nio års fängelse för mord. Vad gäller strafflängden har rätten tagit hänsyn till att han var 18 år när mordet begicks den 11 september förra året.

"Ligger på livstidsnivå"

Annons

– Jag menar att det ligger på livstidsnivå och yrkade på 14 års fängelse, säger Emma Berge, som i nuläget inte kan uppge om hon ska överklaga domen.

Rätten anser inte att bevisningen är tillräcklig för att döma även 18-åringen för mord. Åklagaren yrkade i andra hand att han gjort sig skyldig till medhjälp till brottet, men han frias helt.

Mindre än tre veckor innan dödsskjutningen i stadsdelen Araby släpptes en musikvideo med en lokal rapartist. De båda åtalade männen var med i videon, som enligt polisen innehåller sekvenser som liknar mordets tillvägagångssätt.

Offrets hustru har även vittnat om att 28-åringen berättat att låten handlade om att göra honom illa och att han därför kände sig orolig, skriver rätten i sin dom.

Mordet kopplats till en pågående gängkonflikt i Växjö där offret ska ha haft en ledande roll i en av grupperingarna.

Det var natten till den 11 september som två maskerade män körde fram till den 28-årige mannen på en moped. En av dem klev av och sköt ihjäl honom med fem pistolskott.

Dna på patron

Ett vittne – en kamrat till 28-åringen – såg händelseförloppet på 15–20 meters avstånd och pekade ut de båda åtalade, men rätten anser att det är endast 19-åringen som kan fällas för mordet.

Förutom utpekandet har 19-åringens dna hittats på en patron på brottsplatsen. Under sin tid i häktet ska han även ha skrivit en lapp till sina vänner med uppmaningen att tysta offrets kamrat och att de har till den 25 november på sig. Annars är det "hejdå för honom och ytterligare en person", skriver rätten i ett pressmeddelande.

Den 19-årige mannen ska även betala drygt 160 000 kronor i skadestånd till offrets hustru och son samt dödsboet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons