Annons
Nyheter

Dom ger Anna rätt till skolskjuts

När vårterminen börjar nästa vecka får Anna Berneryd i Sandreda kliva på skolbussen som går till Braås högstadieskola. En dom i länsrätten säger att hon får - trots att Växjö kommun inte vill det.
Nyheter • Publicerad 4 januari 2006
Lena Berneryd överklagade kommunens negativa beslut med hänsyn till den farliga vägen och då dömde länsrätten att dottern Anna ska få åka skolbuss till högstadieskolan i Braås. Foto: Filip Sjöfors
Lena Berneryd överklagade kommunens negativa beslut med hänsyn till den farliga vägen och då dömde länsrätten att dottern Anna ska få åka skolbuss till högstadieskolan i Braås. Foto: Filip SjöforsFoto: 

Domen har förmodligen principiell betydelse även för andra skolbarn som bor på landet.

För det första ger den nämligen Växjö kommun bakläxa och säger att avståndet medan hemmet och skolan inte är den enda faktorn beslutsfattarna ska ta hänsyn till.

Annons

För det andra ger det många landsbygdsbor ett klart budskap, tycker Annas mamma,

Lena Berneryd:

- Det lönar sig att överklaga skolförvaltningens negativa skolskjutsbeslut.

400 meter för nära

Det var i somras hon och sambon Thommy Silebäck på Sandreda Södergård fick nej av skolförvaltningen på deras begäran att Anna skulle få åka skolskjuts till skolan i Braås. Motiveringen var att hemmet är bara 5 600 meter från skolan. Gränsen för högstadiebarn att få rätt till skolskjuts är 6 000 meter.

Lena och Thommy protesterade. Nu hade skolförvaltningen besiktigat genvägen närmast hemmet under fagra sommartid och funnit att den var bra ur trafiksäkerhetssynpunkt.

Tunga lastbilar

- Men på vintern då? kontrade Lena. När snön ligger kvar, när byvägen är mycket mörk, smal och krokig genom den täta granskogen? När tunga lastbilar kör där, och andra privatbilister gillar att köra rally? Vad tänker de om våra barn då?

Och skulle man räkna riktig väg i stället för smal byväg så är det sju kilometer till skolan via Sjösås.

Men skolförvaltningen svarade att vägen inte är sämre än andra vägar i kommunen där andra skolbarn redan fått nej till skolskjuts.

Annons

Beslut strider mot lagen

Länsrätten har nu funnit att kommunens argument inte håller. Och den har inte gjort någon vidare bedömning av vägens trafikfarlighet under skolårets samtliga månader.

Därför strider kommunens beslut mot skollagen och ska upphävas, heter det i domen.

Lena och Anna Berneryd var överlyckliga när de fick domen med posten. Men inte bara för egen del:

- Det här måste vara principiellt intressant även för andra som fått nej, säger Lena. Domen säger också egentligen att kommunen ska göra individuella

bedömningar och inte bara gå efter antalet meter.

Skolförvaltningens handläggare i skolskjutsfrågor, Ricky Bucquoy, är inte så säker på att domen gäller för så många fler:

- Visserligen har vi inte tagit fram statistik, men jag tror inte att det är så många. Och individuella prövningar gör vi alltid.

Robert Owen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons