Annons
Nyheter

Dom om folkrättsbrott i Iran överklagas

Brott • Publicerad 5 augusti 2022
Hamid Noury dömdes av Stockholms tingsrätt i juli. Arkivbild.Foto: TT/Polisens förundersökning

Domen mot Hamid Noury överklagas till Svea hovrätt. Noury dömdes i juli av Stockholms tingsrätt för mord och folkrättsbrott i Iran till livstids fängelse.

Enligt överklagandet från försvaret, som lämnats in till Svea hovrätt, bör åtalet avvisas med hänvisning till att svensk domstol saknar behörighet i detta fall.

Annons

Rättegången mot Noury har varit en av de största av sitt slag i Sverige, med 92 förhandlingsdagar i Stockholms tingsrätt där cirka 70 målsägare och vittnen från olika delar av världen vittnat om bland annat sina upplevelser som intagna i Gohardashtfängelset utanför Iran på 80-talet.

Fallet har kunnat prövas i Sverige, fastän Noury är en iransk medborgare och de misstänkta brotten begicks i Iran, eftersom Sverige tillämpar principen om universell jurisdiktion. Det ger en stat rätt att pröva en person från en annan del av världen när misstankarna gäller allvarliga internationella brott.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons