Annons
Nyheter

Minister mördad under möte

Dominikanska republikens miljöminister har mördats.
Orlando Jorge Mera blev skjuten av vad som beskrivs som en barndomsvän under ett möte på miljödepartementet.
Dominikanska republiken • Publicerad 6 juni 2022
Polisen stänger grinden till miljödepartementets byggnad efter mordet på en minister i Santo Domingo.Foto: Erika Santelices/AFP/TT

"Vi vill framföra våra djupaste kondoleanser", skriver presidenten Luis Abinaders kansli i ett uttalande.

Det var även presidentkansliet som kom med uppgiften att gärningsmannen var en nära vän till den mördade ministern. Enligt ett uttalande från Orlando Jorge Meras familj hade de två känt varandra sedan barnsben.

Annons

Det var vid 20-tiden på måndagskvällen, svensk tid, som rapporterna kom från myndigheterna i huvudstaden Santo Domingo att Orlando Jorge Mera, minister med ansvar för frågor om miljön och naturtillgångar, hade blivit mördad på sitt kontor.

Mera ska ha suttit i ett veckomöte när gärningsmannen stormade in på kontoret och öppnade eld.

"En tragedi"

Polisen skickade en elitstyrka till byggnaden – där flera departement håller till – och vid 21-tiden svensk tid meddelades att gärningsmannen hade gripits.

"Vi är bedrövade över vad som har hänt", skriver miljödepartementet i ett kort uttalande.

Bartolomé Pujals vid regeringens kabinett för innovation skriver att han sörjer sin kollega.

"Hans död är en tragedi. Vi dominikaner måste hålla ihop och hitta ett sätt att leva i fred. Inget mer våld", skriver han.

Son till tidigare president

Orlando Jorge Mera var en av medgrundarna till nuvarande presidenten Luis Abinaders parti Moderna revolutionära partiet (PRM), som kom till 2014 efter en utbrytning från det äldre Dominikanska revolutionära partiet, och kommer från en mäktig politikerfamilj.

Hans far var tidigare presidenten Salvador Jorge Blanco, som satt på posten under 1980-talet, och hans syster är biträdande minister i den nu sittande regeringen. Även hans son är folkvald representant för PRM.

Jorge Mera har varit minister i regeringen sedan den tillträdde i augusti 2020. Vid sidan av sitt regeringsuppdrag var Jorge Mera även advokat.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons