Annons
Nyheter

Domkapitlet ger bakläxa

Den nya kyrkliga majoriteten i Virestad-Härlunda får bakläxa av Växjö domkapitel.
Nio beslut i kyrkofullmäktige och kyrkonämnd som överklagats upphävs av domkapitlet på rena formella fel som begåtts.
Nyheter • Publicerad 2 juni 2006

Det är en förvånad men ödmjuk fullmäktigeordförande som tar emot beskedet.

- Fick vi verkligen bakläxa på alla överklaganden? Tja, det är bara att böja sig och rätta till besluten, säger Robert Andersson från Häradsbäck.

Annons

I den övervägande delen av besluten är det kyrkofullmäktige som har överskridit sina befogenheter antingen gentemot de direktvalda kyrkoråden ute i de två församlingarna eller mot den egna kyrkonämnden.

Missat Prosten Gunnar Carlsson har varit föredragande i domkapitlet och han förklarar att kyrkofullmäktige bland annat missat vad kyrkonämnden och de direktvalda råden har för inbördes relation.

- De direktvalda kyrkoråden och nämnden är jämbördiga organ men med olika kompetens och ansvarsområden. De står inte över varandra.

Reglemente Att fullmäktige till exempel beslutat om reglemente för begravnings- och kyrkogårdsutskottet och fastighetsutskottet är ytterligare ett fel, de besluten ska tas av kyrkonämnden.

Men trots att flera av de felaktiga besluten fattades redan i januari och att kyrkofullmäktige försökt rätta till vissa av dem sedan dess upphäver domkapitlet dem alla.

Följs upp Någon närmare granskning av den demokratiska processen i Virestad-Härlunda blir det dock inte efter domkapitlets beslut.

- Det är klart att vi kommer att följa upp vad som händer men i övrigt uttalar vi oss inte, säger Gunnar Carlsson.

Kyrkofullmäktiges ordförande Robert Andersson vill genast sammankalla sina majoritetskollegor i de två kyrkoråden och i nämnden för att diskutera igenom vad som ska göras.

Kyrkoherden hade rätt - Visst kan det vara så att vi har med oss ett kommunalt sätt att se på organisationen in i det kyrkopolitiska. Det är tungrott och vi har försökt effektivisera men nu får vi vara ödmjuka inför att vi gjort fel. Kyrkoherde Jan-Åke Karlsson som hållit i taktpinnen bakom de här överklaganden har haft rätt.

Smålandsposten har inte kunnat nå någon av de som överklagat till domkapitlet.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons