Annons
Nyheter

Dråpdömde pojken vill ha ny försvarsadvokat

Den dråpdömde 15-åringen i Växjö begär nu åter att få byta försvarsadvokat.
Hovrättens jurister fattar inom kort sitt beslut. Om rätten godtar pojkens krav blir det hans sjätte advokat sedan utredningen inleddes.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2006

Redan innan hovrätten godtog bytet till advokat nummer fyra, Leif Silbersky från Stockhom, sade Växjö tingsrätt nej med hänvisning till att det medförde "avsevärt ökade kostnader".

Sedan dess har kostnaderna stigit markant.

Annons

Kostat 345 000 kronor

Varje ny försvarare måste gå igenom den mycket omfattande polisutredningen för att kunna sköta försvaret på ett bra sätt. Hittills har pojkens fem försvarare sammanlagt kostat omkring 345 000 kronor. Då återstår ändå hovrättsförhandlingen som inleds den 1 mars.

Knivdråpet på Dalbo torg i Växjö inträffade på kvällen den 10 september förra året. Pojken greps påföljande morgon. Sedan dess har försvarsadvokater påbörjat och lämnat utredningen i en sällan skådad takt.

Frågan är vad hovrätten kommer fram till den här gången när det gäller eventuellt advokatbyte. Förra gången när hovrätten godtog en liknande begäran motiverades bytet med att målet rör ett mycket allvarligt brott.

Dömd till vård

Precis som den gången säger sig 15-åringen, dömd till 14 månaders sluten ungdomsvård mot sitt nekande, inte ha förtroende för den nuvarande advokaten Bengt Svegfors.

Nu vill 15-åringen få Växjöadvokaten Sten-Åke Larsson som ny försvarare.

"NN (15-åringen) har redan tidigare genom medier och Internet kommit att känna ett särskilt förtroende för advokat Sten-Åke Larsson och vi menar att denne oavsett merkostnaden skall utses till förvarare för honom", står det i inlagan till Göta hovrätt.

Beredd att fortsätta

Om hovrätten säger nej till advokatbyte är Bengt Svegfors beredd att fortsätta sitt uppdrag.

- Jag har åtagit mig det här försvararuppdraget och har en plan för hur vi skall gå vidare, säger han till Smålandsposten.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons