Annons
Nyheter

Allt dyrare på macken efter rysk invasion

Drivmedelspriserna skjuter ytterligare i höjden och regeringen analyserar om stöd behövs.
Sedan Ryssland inledde invasionen av Ukraina för en vecka sedan har dieselpriset ökat med nästan fyra kronor per liter och bensinpriset med nästan två.
Ekonomi • Publicerad 4 mars 2022
Redan rekordhöga drivmedelspriser blir ännu högre. Arkivbild
Redan rekordhöga drivmedelspriser blir ännu högre. ArkivbildFoto: Janerik Henriksson/TT

– Rysslands agerande pressar ju upp priserna på både gas och drivmedel i världen och Europa, säger finansminister Mikael Damberg (S) i en kommentar till TT.

Han säger att svenska folket nog förstår att det inte går att kompensera för alla prisökningar när Ryssland bedriver krig i Europa.

Annons

– Men vi analyserar däremot om vi behöver gå in med särskilt stöd i den här situationen. Vi har visat att vi är beredda att gå in med stöd om det behövs, säger Damberg och tar kompensationen för elpriserna som exempel.

Fortsätter upp

Bensinpriset höjs på fredagen med 45 öre och ligger nu på 21:39 kronor litern.

Diesel stiger med 40 öre och ligger på 24:77 kronor litern.

Höjningarna kommer i kölvattnet av stigande världsmarknadspriser på olja. De är nu de högsta på åtta år.

– Vi följer det här noga och vi väntar också in förtydliganden från EU-kommissionen om hur statsstödsregler kan eller ska användas under den här krisen och de gör samma sak med verktygslådan för energipolitiken, säger finansministern.

En fråga är hur en eventuell samordning kan se ut i Europa. Damberg väntar sig besked från EU-kommissionen inom kort.

Redan uppäten

En skattesänkning med 50 öre per liter den 1 maj är sedan tidigare på gång, som ett resultat av att budgetalternativet från M, KD och SD röstades i genom i riksdagen före jul. Men den sänkningen är på sätt och vid sedan länge "uppäten" på grund av de prishöjningar som skett sedan dess. Den sänkningen beräknas innebära att skatteintäkterna minskar med uppemot 3 miljarder i år.

– Vi vet att det är rätt stora pengar om man funderar på olika ytterligare skattejusteringar eller kompensationer som man vill ska träffa hushållen, säger finansministern.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons