Annons
Nyheter

Drogmissbruket breder ut sig

Det tunga drogmissbruket blir alltmer påtagligt
i Växjö. Från maj 2005 till maj 2006 har antalet institutionsplacerade missbrukare ökat från 13 till 21.
Nyheter • Publicerad 22 juni 2006

Det innebär att kostnaderna på årsbasis ökar från sju miljoner kronor under 2005 till tio miljoner kronor i år.

- Vi kan läsa av effekterna på personer från 15 år och uppåt som nu söker hjälp. Här hade 13 av 20 en problembild som innehöll missbruk av tunga droger som amfetamin och heroin, säger Anders Hägg, socialchef i Växjö.

Annons

Fler söker hjälp Han ser också en klar ökning av antalet vuxna som söker hjälp för tungt drogmissbruk.

Sedan mars 2003, då 18 personer eller fem procent av klienterna tog kontakt med socialförvaltningen, har antalet i mars 2006 ökat till 36 personer eller 14,8 procent av klienterna.

- Vi vet att brottsligheten i form av tillgrepp för att kunna finansiera sitt missbruk inte ökar. Därför kan en förklaring vara att allt flera vill komma till rätta med sitt missbruk och söker kontakt. I så fall är det ju något positivt, säger Anders Hägg.

Anders Mårtensson, ordförande i socialnämnden, oroas över drogsituationen i Växjö.

- Enligt uppgift har priset för en dagsranson heroin på ett år gått ned från cirka 3 000 kronor till 1 200 kronor. Vi har också uppgifter om att priset på hasch ligger på 1970 års nivå. Eftersom tillgången och användningen av sprit har minskat finns en risk att andra droger ökar, säger Anders Mårtensson.

Berne Persson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons