Annons
Nyheter

Drönare över Stockholm bröt mot skyddslagen

En drönarflygning över centrala Stockholm och slottet utreds som brott.
Samtidigt meddelar polisen att drönarincidenter vid flera kärnkraftverk utreds som en nationell särskild händelse.
Brott • Publicerad 16 januari 2022
Stockholms slott. Arkivbild.
Stockholms slott. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polisen säger till TT att händelsen i Stockholm på lördagseftermiddagen, som Expressen först rapporterade om, utreds som brott mot skyddslagen och mot luftfartslagen.

Detta då det råder flygförbud över statsledningens administrativa lokaler – bland annat Rosenbad, riksdagen och slottet.

Annons

– Men det här är inget ovanligt. Det görs ganska regelbundet anmälningar. Det vanligaste fenomenet är att turister skickar upp drönare för att få fina bilder över de vackra byggnaderna i city, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Expressen uppger att Säpo har informerats och att drönaren beskrivs som två meter bred och "av militär typ".

– Jag har inga sådana uppgifter, säger Österling.

Han säger att Stockholmspolisen inte fått in fler anmälningar om drönarflygningar.

Samtidigt klargör polisen på sin hemsida att händelserna i fredags kväll, då drönare flögs över kärnkraftverken i Forsmark och Oskarshamn utreds regionalt. Men de samordnas av polisen på central nivå i en så kallad nationell särskild händelse

En sådant steg tas för att "samordna, leda och utreda på ett gemensamt och effektivt sätt." Polisen samverkar kontinuerligt med berörda myndigheter och aktörer.

Rapporter om en drönare även över kärnkraftverket i Ringhals i fredags har inte kunnat bekräftas.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons