Annons
Nyheter

Drottningen ställer in närvaro vid gudstjänst

Buckingham Palace meddelar på torsdagskvällen att jubilerande drottning Elizabeth ställer in sin närvaro vid den gudstjänst som ska hållas på fredag.
Storbritannien • Publicerad 2 juni 2022
Brittiska drottning Elizabeth.
Brittiska drottning Elizabeth.Foto: Jonathan Brady/AP/TT

Anledningen är enligt meddelandet att drottningen känner sig hängig.

"Drottningen uppskattade mycket dagens födelsedagsparad och flyguppvisning, men kände viss hängighet. Med tanke på resvägen och den insats som krävs för att delta i morgondagens tacksägelsegudstjänst i Sankt Paulskatedralen har Hennes majestät motvilligt beslutat att då inte delta", skriver Buckingham Palace.

Annons

Beskedet kommer i slutet av dag ett under drottningens platinajubileum, då hennes 70 år på tronen firas i sammanlagt fyra dagar.

Den 96-åriga drottningen har haft problem med rörligheten under det senaste året, vilket tvingat henne att dra sig undan vissa tillställningar. Dessutom diagnosticerades hon med covid i februari i år.

Förra månaden delegerade hon uppgiften att öppna det brittiska parlamentet för ett nytt arbetsår till sonen prins Charles. Det var första gången på nära 60 år som det högtidliga talet inte lästes av drottning Elizabeth.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons