Annons
Nyheter

Drygt 500 björnar får skjutas i höst

Totalt 501 björnar får skjutas under årets licensjakt, vilket är en kraftig ökning jämfört med fjolåret. Flest djur ska fällas i Jämtland.
Natur • Publicerad 5 juli 2021
Totalt 501 björnar får skjutas under årets licensjakt. Bilden visar en fälld björnhane på 124 kilo som sköts i Gävleborgs län i fjol. Arkivbild.
Totalt 501 björnar får skjutas under årets licensjakt. Bilden visar en fälld björnhane på 124 kilo som sköts i Gävleborgs län i fjol. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Antalet björnar i landet har legat kring 3 000 det senaste decenniet. Men sett i ett lite längre perspektiv, från millennieskiftet och framåt, har stammen ökat – antalet djur år 2000 var 2 200.

Den miniminivå som satts, för att stammen ska ha en så kallad gynnsam bevarandestatus, motsvarar 1 400 björnar i landet – 900 i de fyra nordligaste länen och 500 i resterande län.

Länsstyrelser beslutar

Annons

Utifrån denna lägstanivå, och utifrån de lokala förvaltningsmålen, är det varje länsstyrelse som fattar beslut om hur många björnar som får fällas i licensjakten. Och i år handlar det alltså om totalt 501 djur.

Men tilldelningarna varierar kraftigt, från Värmlands beslut om tre björnar till Jämtlands beslut om 200 björnar som får skjutas. I Jämtland motiveras beslutet med att björnstammen i länet fortsätter att växa. Antalet djur i länet uppskattas till 1 044, men målet är att minska stammen till 650.

Skyddsjakt

I Norrbotten ligger antalet tilldelade djur kvar på samma nivå som i fjol: 20. Men då har 65 björnar redan fällts i skyddsjakt för att minska skadorna för rennäringen.

"Baserat på rapporter om närkontakter med björn från olika delar av länet ser vi ett behov av att bromsa tillväxten av björnstammen och därmed minska de skador och det obehag en för tät björnstam kan åsamka", kommenterar Anna Danell Savela, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Norrbotten.

I Västerbotten och Västernorrland ökar tilldelningen kraftig, dock från en lägre nivå, och i Gävleborg ökar tilldelningen från 60 till 70 djur.

Målsättningen i Gävleborg är att gradvis minska antalet björnar, från det uppskattade antalet 448 i dag till 300 djur.

Dalarna ligger kvar på samma antal tilldelade djur som i fjol: 48.

Licensjakten pågår från och med den 21 augusti och som längst till den 15 oktober, med undantag för vissa områden i Norrbotten.

Fakta: Antal björnar som får skjutas i respektive län

Fjolårets tilldelning inom parentes

Norrbotten: 20 (20)

Västerbotten: 85 (25)

Jämtland: 200 (100)

Västernorrland: 75 (35)

Värmland: 3 (3)

Dalarna: 48 (48)

Gävleborg: 70 (60)

Totalt: 501 (291)

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons