Annons

Nato: Sverige med i "alla konsultationer" om kriget

Kriget i Ukraina knyter Sverige och Finland allt närmare Nato. Båda länderna deltar nu i alla konsultationer kring kriget, säger Nato-chefen.
Ukraina • Publicerad 4 mars 2022
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tillsammans med USA:s utrikesminister Antony Blinken vid fredagens Natomöte i Bryssel.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tillsammans med USA:s utrikesminister Antony Blinken vid fredagens Natomöte i Bryssel.Foto: Olivier Douliery/AP/TT
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på pressträff med nordiska journalister i Bryssel.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på pressträff med nordiska journalister i Bryssel.Foto: Wiktor Nummelin/TT

På sin presskonferens efter fredagens utrikesministermöte i Nato är generalsekreterare Jens Stoltenberg allvarlig.

– Ryssland genomför en brutal attack på Ukraina som Nato och hela världen fördömer. De närmaste dagarna lär sannolikt bli ännu värre, med fler döda och ökad förstörelse, säger Stoltenberg.

Annons

Vem som är ytterst ansvarig är han tydlig med.

– Det här är president Putins krig, som han har valt och planerat och för mot ett fredligt land. Vi manar president Putin att stoppa kriget omedelbart, ovillkorligen dra tillbaka sina styrkor och engagera sig i diplomatiska samtal, säger Stoltenberg.

Ökat samarbete

Fredagsmötet samlade de 30 Nato-ländernas utrikesministrar ute på militäralliansens högkvarter i nordöstra Bryssel. Men också Sverige, Finland och EU:s utrikeschef Josep Borrell fanns med som särskilt inbjudna gäster.

Stoltenberg konstaterar att kriget fått Nato att knyta allt närmare band med Sverige och Finland.

– Som svar på Rysslands aggression har vi beslutat stärka vår koordinering och vårt informationsutbyte med Finland och Sverige. Båda länderna deltar nu i alla Nato-konsultationer om krisen, säger Nato-chefen.

Beskedet är i linje med det som försvarsminister Peter Hultqvist (S) meddelade i förra veckan om att Sverige aktiverat vad som kallas för MSI-formatet i samarbetet med Nato, för "fördjupat informationsutbyte och närmare konsultationer".

– Det är viktigt för att vi ska kunna tillsammans bättre hantera de utmaningar vi står inför. Det är ett väldigt välfungerande samarbete. Det var gott att höra det väldigt stora antalet Nato-ministrar som välkomnade samarbetet med Sverige och Finland, säger kabinettssekreterare Robert Rydberg, som representerade Sverige vid fredagsmötet.

Ingen garanti

På en särskild pressträff med TT och andra nordiska journalister konstaterar också Stoltenberg att samarbetet just nu är så nära det kan bli.

– Sverige och Finland är så nära Nato. De har aldrig varit närmare eller stått tätare med oss. Samarbetet kan nästan inte bli närmare, säger Nato-chefen.

I vanlig ordning betonar han ändå den största skillnaden: Nato kan inte garantera att man går in och hjälper Sverige och Finland vid en eventuell konflikt.

Annons

– Sverige är en väldigt nära partner till Nato. Vi övar tillsammans och utbildar tillsammans. Det är viktigt för Nato och viktigt för Sverige. Men Sverige omfattas inte av artikel 5. Sverige omfattas inte av den kollektiva säkerhetsgarantin som gäller för alla Nato-länder. Det är skillnad på att vara medlem eller inte, säger Stoltenberg.

Flygförbudszon

Ukraina har i flera dagar bett om en flygförbudszon över Ukraina för att försvåra den ryska invasionen. En sådan skulle dock placera Nato i direkt konflikt med Ryssland – och det vill militäralliansen än så länge undvika.

– Det diskuterades, men medlemsländerna är eniga om att vi inte vill ha Nato-plan över Ukraina eller Nato-soldater på ukrainsk mark, säger Stoltenberg på presskonferensen.

– Nato är en försvarsallians. Vår uppgift är att hålla våra 30 medlemsländer säkra. Vår uppgift är att säkra att kriget inte utvidgas från Ukraina till andra länder. Nato söker inte krig med Ryssland, säger Nato-chefen.

Sanktioner?

Efter Nato-mötet höll även EU:s utrikesministrar ett möte, bland annat för att fundera över nästa sanktionspaket mot Ryssland. EU:s utrikeschef Josep Borrell utesluter inte att det kan bli aktuellt att slå även mot inköp av rysk gas och olja.

Flera EU-länder är emellertid skeptiska till att stoppa gasflödet, dels för att undvika frysande invånare på hemmaplan, dels för att inte pressa upp gaspriset ytterligare – och på så vis göra att Ryssland ekonomiskt tjänar på åtgärden.

– Exakt vilket innehåll som nästa paket kommer att innehålla vill jag inte spekulera kring. Gas och olja är naturligtvis en mycket känslig fråga, inte så mycket för Sverige – vi importerar lite av den typen av produkter från Ryssland – men för många andra medlemsstater, säger kabinettssekreterare Robert Rydberg i Bryssel.

Fakta: Nato och EU

21 länder i Europa är medlemmar i såväl EU som Nato: Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Frankrike, Grekland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Tyskland och Ungern.

Sex EU-länder är inte med i Nato: Cypern, Finland, Irland, Malta, Sverige och Österrike.

Nio Nato-länder är inte med i EU: Albanien, Island, Kanada, Montenegro, Nordmakedonien, Norge, Storbritannien, Turkiet och USA.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons