Annons
Nyheter

Dyra mediciner används sällan

Bostadsorten bestämmer till stora delar vilken prostatacancerbehandling som ges. Norrlänningar erbjuds oftare medicinsk eller kirurgisk kastration vid lokalt avancerad prostatacancer. Stockholmare får däremot mer av det dyrare alternativet, antiandrogener - som ger minst biverkningar.
Nyheter • Publicerad 23 januari 2006

De regionala skillnaderna vid behandling av lokalt avancerad prostatacancer är mycket stora. Framförallt är det användningen av så kallade antiandrogener (som läkemedlet Casodex) som skiljer mycket åt. I Stockholm behandlas uppemot var fjärde patient med dessa läkemedel. I Jämtland, Västerbotten och Jönköping bara några enstaka procent. I Kronoberg drygt tio procent. Detta visar uppgifter som Smålandsposten tagit del från Svensk urologisk förening och Apoteket AB.

En lokalt avancerad prostatacancer innebär att tumören har vuxit utanför prostatan och ibland till andra områden. I dessa fall går det att behandla med mediciner. Ytterligare ett alternativ är att genomföra en kirurgisk kastration - testiklarna tas bort.

Annons

Men en sådan kastration innebär att samlivet försvinner för patienten, eftersom impotens uppträder. Andra komplikationer är urkalkning av skelettet, blodvallningar och svettningar. Patienter riskerar också att drabbas av psykiska problem efter denna behandling.

Kastration vanligast

Den vanligaste behandlingen i landet, med undantag av Västmanland där kirurgisk kastration mest förekommer, är medicinsk kastration med hormoner, så kallade GnRH-agonister, som slår ut patientens hormonproduktion. Patienten får sprutor med detta hormon var tredje månad. Behandlingen är effektiv mot cancerns tillväxt när testosteronproduktionen upphör. Men även här förekommer biverkningar, i form av förlorad sexlust, impotens och skeletturkalkning.

Tredje alternativet heter antiandrogener och detta läkemedel, som ges i tablettform, blockerar testosteronets effekt på prostatan.

- Med antiandrogener kan patienterna även i fortsättningen vara sexuellt aktiva, vilket innebär högre livskvalitet. Inte heller får man besvär med att skelettet kalkar ur, säger urolog och docent Ola Bratt, vid urologiska kliniken i Lund.

Däremot råder stora prisskilnader mellan medicinsk kastration och behandling med antiandrogener. Årlig kostnad vid medicinsk kastration är 17 000 kronor och antiandrogener 45 000 kronor. Vid kirurgisk kastration uppkommer endast en engångskostnad på runt 20 000 kronor.

"En ren kostnadsfråga"

Om hormonell behandling ska ges som enda behandling (när inte operation eller strålning är aktuell) rekommenderar Läkemedelsverket antiandrogener som förstahandsalternativ. Men trots detta har behandlingen inte slagit igenom och används sparsamt inom landstingen.

- Jag tror det rör sig om en ren kostnadsfråga. Vi har uppmärksammat det här tidigare när det gäller bröstcancerbehandling och att vissa sjukvårdshuvudmän, som Region Skåne, inte prioriterat de nya bröstcancermedlen (som Herceptin), säger professor Björn Beerman, vid Läkemedelsverket i Uppsala.

Prostatacancerbehandlingen är inte lika känd och har inte fått samma uppmärksamhet, menar han.

- Det ligger mycket på allmänheten att vara informerad. Staten har ju bestämt att behandlingen är subventionerad, även om den är dyr, påpekar Björn Beerman, som påminner om att patienten har rätt att välja behandling.

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons