Annons
Nyheter

Dyrt vatten och avlopp

36 fastighetsägare i Toftahöjdens samfällighetsförening vid Toftasjön norr om Växjö känner sig överkörda av Växjö kommun. De menar att kommunen vill tvinga på dem en anslutning till ett utbyggt vatten- och avloppsnät som kommer att kosta varje fastighetsägare cirka 250 000 kronor.
Nyheter • Publicerad 13 april 2004
Gunilla Ewert, Eva-Lisa Woolaid och Kenneth Aronsson känner sig, liksom övriga medlemmar i Toftahöjdens samfällighetsföreningen, överkörda av Växjö kommuns planer på att bygga ut va-nätet. Foto:URBAN NILSSON
Gunilla Ewert, Eva-Lisa Woolaid och Kenneth Aronsson känner sig, liksom övriga medlemmar i Toftahöjdens samfällighetsföreningen, överkörda av Växjö kommuns planer på att bygga ut va-nätet. Foto:URBAN NILSSONFoto: 

Det är kommunens planer på att tillämpa särtaxa för utbyggnaden som gör att kostnaderna stiger.

- Vi har fått muntliga besked av kommunens representanter att en utbyggnad av va-nätet per fastighet kostar 168 000 kronor plus moms samt anslutningsavgifter.

Annons

- Det ger en totalkostnad på drygt 200 000 kronor, säger Gunilla Ewert, ordförande i samfällig- hetsföreningen, och fortsätter:

- Eftersom det finns berg på de flesta tomterna springer kostnaden för grävning och sprängning lätt upp i 50 000 kronor.

Billigare i tätorten

Det ska ställas mot att taxan för en va-anslutning i tätorten kostar mellan 42 000 och 48 000 kronor plus moms och inte har blivit höjd på tolv år, säger Gunilla Ewert.

Hon menar att om kommunen driver igenom särtaxan måste många fastighetsägare på området sälja och tvingas därmed bort från sina hus. eftersom en investering på en kvarts miljon kronor blir för dyr.

Tillämpa samma taxa

- Däremot har vi inget emot att få kommunalt vatten och avlopp. Men det förutsätter att kommunen tillämpar samma taxa som i tätorten, säger Gunilla Ewert.

Växjö kommun planerar att bygga ut va-nätet till tre befintliga områden norr om Sandsbro, nämligen Toftahöjden, Tofta Sjögård och Tofta Sjövik med totalt 81 fastigheter.

Ledningen ska dras mellan Viks gård och Toftastrand genom Toftasjön i nordlig riktning till de berörda områdena.

Blivande gräddhylla

Annons

Nu misstänker de boende på Toftahöjden att kommunen planerar att förvandla området runt Toftasjön, någon mil från Växjö centrum, till en gräddhylla för höginkomsttagare.

I förslaget till detaljplan vill kommunen på de befintliga tomterna öka byggrätten för bostads- och gårdshus till 20 procent av fastighetens tomt-yta och höja våningsantalet till två.

Maximalt får byggnadsyta och boyta dock vara högst 300 kvadratmeter.

De befintliga fastigheterna har en boyta från 40 upp till 100 kvadratmeter.

Emot utvidgat planområde

- Vi motsätter oss inte ökad byggrätt och vi tycker det är positivt att inga fler tomter ska tillkomma på området. Däremot finns ingen acceptans bland medlemmarna att höja våningsantalet till två. Om det genomförs skulle hela områdets karaktär av småskalighet förändras på ett negativt sätt, säger Gunilla Ewert.

I en skrivelse till Växjö kommuns byggnadsnämnd motsätter sig samfällighetsföreningen också förslaget att planområdet utvidgas till att även omfatta den naturmark och det vattenområde som nu inte är planlagt.

- Föreningen har förvaltat området sedan 1976. Nu ska vi enligt förslaget ha samma ansvar som tidigare trots att kommunen tar över kontrollen av området. Vi vill inte ha någon kommunal inblandning i detta, säger Gunilla Ewert.

Berne Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons