Annons
Nyheter

Ecowas kritiserar åtalet mot Nigers expresident

Det västafrikanska samarbetsorganet Ecowas motsätter sig ett åtal mot Nigers avsatte president Mohamed Bazoum.
Niger • Publicerad 14 augusti 2023
Mohamed Bazoum, Nigers avsatta president. Arkivbild.
Mohamed Bazoum, Nigers avsatta president. Arkivbild.Foto: Ludovic Marin/AP/TT

Militärjuntan i Niger, som tidigare i somras avsatte Bazoum, har hotat att åtala honom för högförräderi. Men ett sådant åtal står i motsats till regimens uttalade vilja att lösa krisen på fredlig väg, anser Ecowas.

"... det representerar ytterligare en form av provokation och motsäger den uttalade viljan hos det militära styret i republiken Niger att återupprätta den konstitutionella ordningen på fredlig väg", skriver organisationen.

Annons

Militärjuntan i Niger tog makten i en kupp den 26 juli. I ett uttalande som lästes upp i tv på söndagen sade man att Bazoum underminerat landets säkerhet.

USA fördömer militärjuntans planer på att väcka åtal mot Bazoum och uppger att det bara kommer att försämra det redan spända läget.

"Den här handlingen är fullständigt obefogad och orättvis och kommer ärligt talat inte bidra till en fredlig lösning på den här krisen", säger det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Vedant Patel.

EU och Afrikanska Unionen har uttryckt oro över den 63-årige Bazoums tillstånd och omständigheterna kring fångenskapen efter kuppen. Organisationen Human Rights Watch har beskrivit hans situation som "inhuman och grym".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons