Annons
Nyheter
Av totalt 1 109 utryckningar för Värends Räddningstjänst under 2005 var 481 en följd av onödiga automatiska larm.
För att få ned antalet onödiga utryckningar höjs avgiften för ett onödigt larm med 45 procent från 3 300 till 4 800 kronor.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2006

- Det är helt oacceptabelt att närmare hälften av våra utryckningar går till onödiga larm. Nu höjer vi avgiften och skärper vi upp vår policy för när debitering ska ske, säger Jörgen Waldén, chef för räddningstjänsten.

Dessutom visar sammanställningen över fjolårets utryckningar att tio procent av de totalt 380 anslutna anläggningarna i Alvesta och Växjö står för 50 procent av de onödiga utryckningarna.

Annons

Ställer krav

- Det är mycket viktigt att anläggningsägarna vidtar åtgärder. Vi kommer att ställa krav på att underhållet ska skötas och att detektorerna ska placeras rätt. Även i handhavandet kan vi notera brister och det måste också åtgärdas, säger Jörgen Waldén.

481 onödiga utryckningar innebär i genomsnitt 1,25 utryckningar per anläggning.

- Vi har en målsättning att komma ned i en utryckning per larm. Även om automatlarmen har gjort att mellan 15 och 18 bränder under 2005 har upptäckts tidigare innebär de onödiga larmen att våra sammantagna resurser används på ett felaktigt sätt, säger Jörgen Waldén.

Statuerar exempel

Varje utryckning för Värends Räddningstjänst kostar minst 2 000 kronor. Nu vill direktionen, genom beslutet att höja avgiften för onödiga larm, statuera exempel.

- Avgifterna varierar mellan räddningstjänsterna. Vi har exempel på räddningstjänster som tar ut 6 000 kronor för ett första onödigt larm och det dubbla för ett andra onödigt larm. Den avgiftsnivån har inte varit aktuell för oss men helt klart vill vi genom vår höjning få ned antalet onödiga larm, säger Jörgen Waldén.

Berne Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons