Annons
Nyheter

Efter razzian: Republikaner sluter upp runt Trump

Den federala polisen FBI:s husrannsakan mot Donalds Trumps privata bostad Mar-a-Lago i Florida har enat det republikanska partiet och fått tidigare meningsmotståndare att ställa sig bakom den amerikanske expresidenten.
USA • Publicerad 11 augusti 2022
Donald Trumps egendom Mar-a-Lago i Palm Beach, Florida, som genomsökts av FBI.
Donald Trumps egendom Mar-a-Lago i Palm Beach, Florida, som genomsökts av FBI.Foto: Lynne Sladky/AP/TT
Demonstranter utanför Trump Tower i New York.
Demonstranter utanför Trump Tower i New York.Foto: Seth Wenig/AP/TT

Avslöjandet i måndags att den federala polisen FBI har sökt igenom Donald Trumps egendom Mar-a-Lago i Florida slog ner som en bomb i USA, där det just nu pågår primärval inför höstens mellanårsval. Att en före detta presidents privata bostad genomsöks av federala poliser är unikt.

– Det här är exceptionellt, det har aldrig hänt tidigare att FBI går in på det här sättet i en före detta presidents hem för att leta efter bevismaterial i en utredning, säger Dan Blank, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Annons

Kritiken från republikanska politiker har varit massiv. Flera ledande politiker, som republikanernas partiordförande Ronna McDaniel och minoritetsledaren i representanthuset, Kevin McCarthy, antyder att razzian är politiskt motiverad.

Även tänkbara rivaler till Trump om presidentkandidaturen 2024, som Mike Pence och Ron DeSantis, har stämt in i kritiken.

– Det här har enat partiet. Nästan alla ledande republikaner har slutit upp bakom Trump i en gemensam kritik mot justitiedepartementets och FBI:s agerande, säger Blanck.

Polariseringen ökar

En annan konsekvens av razzian är att polariseringen mellan dem som stödjer Trump och dem som är emot honom ökar. Tonläget höjs och det finns en oförsonlig ton mellan de båda sidorna, anser Dag Blanck. Demokraterna och Republikanerna har helt olika beskrivningar av det som hänt.

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, har bland annat sagt att "ingen står över lagen, inte ens en före detta president", medan republikanen Kevin McCarthy beskriver razzian som en "eskalering" från de federala myndigheternas håll, med udden mot "regimens politiska motståndare".

– Det här driver på polariseringen. Trump stärker sin ställning bland sina tidigare anhängare. För honom är det här ytterligare ett tecken på att hans motståndare är ute efter honom, säger Blanck.

"Mycket på fötterna"

Att det skulle ligga något politiskt beslut bakom FBI:s agerande ser Dag Blanck som tveksamt.

– FBI och justitiedepartementet står vid sidan av partipolitiken. Det här är en utredning som initierats av FBI och godkänts av en federal domare. Det betyder att man gjort en värdering att det finns goda skäl att tro att brott har begåtts. Skulle man kunna belägga att det här är en politisk motiverad utredning skulle det vara väldigt allvarligt.

Enligt Dag Blanck kan man anta, just på grund av ärendets känslighet – att det rör en före detta president – att beslutet om razzian var genomtänkt.

– Man kan nog dra slutsatsen att de måste vara ganska säkra på att de har mycket på fötterna. Det är ett beslut som är väl övervägt.

Fakta Donalds Trumps rättsliga tvister

Representanthuset utreder Trumps delaktighet i attacken mot USA:s kongress den 6 januari 2021.

USA:s justitiedepartement utreder Trumps roll i försöken att kullkasta valresultatet 2020.

Åklagare i delstaten Georgia utreder Trumps misstänkta försök att påverka delstatens resultat i presidentvalet.

En federal domstol beslutade i veckan att representanthuset har rätt att se Trumps skattedeklarationer som han länge försökt hemlighålla.

Delstaten New Yorks justitiedepartement utreder misstänkt bedrägeri i familjebolaget Trump Organization.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons