Annons
Nyheter

Ekeberg är Växjös nya företagspark

Ekebergs företagspark blir det nya stora området för företagsverksamhet i Växjö.
Med en total yta på 40 hektar mark, plus ytterligare tio hektar mark som tillhör den befintliga bildemonteringen, är området mer än dubbelt så stort som Norremarks handelsområde.
Nyheter • Publicerad 7 juni 2007
Stort område. Ekebergs företagspark omfattar totalt 50 hektar mark och ska byggas ut i två etapper.
Stort område. Ekebergs företagspark omfattar totalt 50 hektar mark och ska byggas ut i två etapper.Foto: 
Foto: 
Nyetablering. Det är inte varje dag som Växjö kommun öppnar ett företagsområde. Men här kan från vänster Ingvar Jonsson från tekniska förvaltningen, Thomas Karlsson, näringslivschef, Sofia Iderheim, mark- och exploateringsingenjör, och Roland Johansson, näringslivsintendent, ta sig en promenad på vägen genom Ekebergs företagspark. Foto: Johan Nilsson
Nyetablering. Det är inte varje dag som Växjö kommun öppnar ett företagsområde. Men här kan från vänster Ingvar Jonsson från tekniska förvaltningen, Thomas Karlsson, näringslivschef, Sofia Iderheim, mark- och exploateringsingenjör, och Roland Johansson, näringslivsintendent, ta sig en promenad på vägen genom Ekebergs företagspark. Foto: Johan NilssonFoto: 

- Vi har länge haft ont om mark för företag i Växjö. När vi nu bygger ut Ekeberg kan vi tillgodose behoven, säger Thomas Karlsson, Växjö kommuns näringslivschef.

Redan 1991 byggde kommunen en överföringsledning för vatten och avlopp till Ekeberg.

Annons

Direktkontakt med 27:an Nu har området direkt kontakt med riksväg 27 genom den 10 meter breda industrigata som är anlagd i den södra delen av området. Ytterligare en industrigata ska byggas i den norra delen av området, som även kan nås med järnväg genom ett stickspår från Kust till kustbanan.

I infrastrukturen ingår också fiberkabel för bredbandsuppkoppling.

Elementmontage först in Trots att företagsparken officiellt inte invigs förrän den 1 juli är redan det första företaget på väg in.

Det handlar om Växjö Elementmontage AB som på en 6 500 kvadratmeter stor tomt ska uppföra en drygt 2 000 kvadratmeter stor anläggning för montering av prefabricerade betongelement. En annan verksamhet är uthyrning av mobila kranar.

- Vi är ett tiotal anställda, har jättemycket att göra och har därför vuxit ur våra nuvarande lokaler. Jag hoppas kunna ta första spadtaget till vår nya fastighet, som ska rymma både verkstad, kontor och lager, före semestern, säger ägaren Börje "Wippe" Karlsson.

Flera intressenter Ytterligare ett par företag har ett uttalat intresse att etablera sig på Ekeberg.

- De olika kvarteren kommer att upplåtas för olika typer av verksamheter. Ekebergs placering i direkt anknytning till riksväg 27 gör området attraktivt, säger Roland Johansson, Växjö kommuns näringslivsintendent.

Nylanda nästa företagspark Dessutom ska kommunen etablera ytterligare en företagspark i direkt närhet av Smaland Airport.

Företagsparken är döpt till Nylanda och omfattar totalt sju hektar mark.

- Här finns möjligheter att utveckla den betydande logistikverksamhet som redan nu bedrivs i området vid flygplatsen, säger Roland Johansson.

Berne Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons