Annons
Nyheter

"El och tele ska fungera även på landet"

"Ett år efter stormen". Så hette Folkrörelserådets konferens som hölls i Alvesta i går. Nu gäller det att blicka framåt för att säkra el och telekommunikationer på landbygden.
- Ni som bor på landet ska inte känna er som andra klassens medborgare. Lagstiftningen ska skärpas när det gäller el och telefoni. Skäliga ersättningar är fortsatt viktiga frågor, säger infrastrukturminister
Ulrica Messing.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2006
Lika. I vårt moderna samhälle ska alla ha samma förutsättningar när det gäller el- och teleförsörjning, menar infrastrukturminister Ulrica Messing. Även invånarna på landsbygden i Kronobergs län. Till vänster om henne sitter landhövding Lars-Åke Lagrell. Foto: Per-Erik Sandebäck
Lika. I vårt moderna samhälle ska alla ha samma förutsättningar när det gäller el- och teleförsörjning, menar infrastrukturminister Ulrica Messing. Även invånarna på landsbygden i Kronobergs län. Till vänster om henne sitter landhövding Lars-Åke Lagrell. Foto: Per-Erik SandebäckFoto: 

Ulrica Messing deltog i konferensen som hölls i ett näst intill fullsatt Thalia. Hon summerade stormen för drygt ett år sedan och talade om återuppbyggandet av Kronobergs län, som var det hårdast drabbade länet.

- Jag fick tidigt klart för mig vilket kraftigt oväder som var på gång, och det var ni som levde mitt i detta. Jag besökte Kronoberg torsdagen efter stormen och i dag har vi alla erfarenheter av konsekvenserna. Det är oerhört viktigt att hjälpa enskilda skogsägare och regeringen måste vara en aktiv part, säger Ulrica Messing.

Annons

Att elförsörjningen och telekommunikationen fungerar är en sjävklarhet i vårt moderna samhälle, framhåller Messing.

Elförsörjningen avgörande

- Elförsörjningen är helt avgörande, ingen kan agera en längre tid utan el! Därför ska elförsörjningen rustas så att den blir starkare och robustare. Det handlar om att bredda elgator och gräva ner elledningar. Hur mycket är inte preciserat, men ska man göra det mer robust måste man gräva ner mycket mer än vad som hittills gjorts, säger Ulrica Messing.

Messing säger sig vara beredd att fortsätta diskussionerna om att göra Kronobergs län till ett försökslän när det gäller nedgrävning av elledningar.

- När det gäller telekommunikationer kan vi göra mer och arbeta med roaming, se till så att det inte spelar någon roll vilken teleoperatör man har. Det ska fungera ändå, säger Ulrica Messing.

Vad gäller för Vägverket?

En av konferensdeltagarna undrade vilka krav som ställs på Vägverket, då det inte gick att komma fram någonstans efter stormen.

- Vi ställer hårda krav, samtidigt tar det tid att ställa om eftersom många maskiner från Norrland krävdes för att öppna vägarna. Styrkan är att många är beredda att anstränga sig och hjälpa till, menar Messing.

Under konferensen deltog även Marianne Treschow, generaldirektör för Post- och telestyrelsen som är tillsynsmyndighet för elektroniska kommunikationer.

- I juli 2005 kom en lagändring med krav på driftsäkerhet och kvalitet i alla nät för elektronisk kommunikation. För år 2006 får Kronoberg 30 miljoner kronor i anslag från regering och riksdag. Dessutom kommer vi med en rapport till regeringen med förslag på ytterligare åtgärder för att skapa robustare elektroniska kommunikationer, säger Marianne Treschow.

Marie Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons