Annons
Nyheter

Elanvändningen fortsätter att minska

Den svenska förbrukningen av el fortsätter att minska, dessutom med en aningen högre takt, enligt preliminära siffror från Energimyndigheten.
Ekonomi • Publicerad 6 december 2022
Förbrukningen av el går ned. Arkivbild.
Förbrukningen av el går ned. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg /TT

I november var minskningen åtta procent i hela landet som genomsnitt, jämfört med samma månad förra året. I oktober var nedgången 7,6 procent, enligt Svenska kraftnäts tidigare redovisning.

Störst var nedgången, precis om tidigare, i Sydsverige. I elområde 4 (södra Götaland) var nedgången tolv procent, i elområde 3 (norra Götaland och Svealand) minskade elförbrukningen med tio procent. I norr däremot ökar förbrukningen jämfört med november i fjol, plus en respektive upp fyra procent i elområde 1 och 2.

Annons

Beräkningarna är preliminära och det är svårt att exakt säga vad den minskade förbrukningen beror på, enligt Energimyndigheten.

"Det är rimligt att tro att de höga elpriserna i sig men även den mediala uppmärksamheten kring dem har bidragit till den minskade elanvändningen", skriver myndigheten i nyhetsbrevet "Nuläget på elmarknaden".

Vädret spelar också in. November var varmare i år än i fjol. Fler elbilar och elslukande investeringar i Norrland, exempelvis batterifabriken Northvolt, påverkar också.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons