Annons
Nyheter

Elever strejkade för sin lärare

Urshult Barnen i klass 5 på Urshultsskolan strejkade i går. De satt i matsalen och lämnade den inte under skoldagen i protest mot att deras älskade lärare blivit uppsagd.
Nyheter • Publicerad 9 juni 2006
Jonathan Miding (vänster) och Linus Ingvarsson strejkade i dag på Urshults skola. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Karin Nilsson (c) i bakgrunden ställdes mot väggen. Eleverna gillade inte vad de fick höra. Foto: Urban Nilsson
Jonathan Miding (vänster) och Linus Ingvarsson strejkade i dag på Urshults skola. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Karin Nilsson (c) i bakgrunden ställdes mot väggen. Eleverna gillade inte vad de fick höra. Foto: Urban NilssonFoto: 

- Krävs det att barnen först går i strejk innan ni politiker kommer hit. Är strejk det enda sättet för barnen att kunna få tala med er? Den vassa frågan riktade Magnus Hedin till barn- och utbildningsnämndens ordförande Karin Nilsson (c) och Torsten Larsson (s).

Hans son Gustav satt under tiden i matsalen och grät. När deras lärare blivit uppsagd blev det kris i hela klassen.

Annons

Karin Nilsson försvarade sig mot Magnus Hedins angrepp.

- Jag kom hit när du ringde. Men jag hade kommit även utan att barnen strejkade.

Måste vi ringa? Det köpte dock inte Urshults kyrkoherde.

- Måste vi ringa för att politikerna ska komma? Skolan är deras ansvarsområde och de borde själva kommit hit för att förklara sina beslut inför barnen, tyckte Magnus Hedin.

Att varsla 20 lärare om uppsägning på grund av arbetsbrist är nämndens väg att spara pengar och få budgeten att gå ihop.

Att varslet drabbar känsliga barn har nog ingen politiker eller skoltjänsteman tänkt på. Så tolkade i alla fall Eva-Lotta Nilsson läget. Hennes dotter Linda går också i klass 5.

- Ni politiker slår undan benen för barnen. Var det verkligen nödvändig att säga upp läraren mitt under barnens sista läsår i lågstadiet. Det här är mycket känslomässigt! Det handlar om våra barn, sade Eva-Lotta Nilsson.

Travbanan Mötet mellan politiker, föräldrar och barnen varade länge. Men barnen fick ändå inte så mycket ut av det. Det tyckte i alla fall eleven Linus Ingvarsson.

- Jag undrar varför kommunen kan slösa ut så mycket pengar på travbanan. Det hade säkert funnits mera pengar i kommunen utan travbana. Och då hade kommunen sluppit säga upp så många lärare. Hade jag fått behålla vår lärare i alla fall under hela sexan då hade jag varit nöjd, sade Linus Ingvarsson.

Men Karin Nilsson och Torsten Larsson kunde inte lova att klass 5 fick behålla just sin så omtyckte lärare.

Annons

- Gör vi ett undantag för en lärare här då river vi

i gång andra undantag på andra håll, sade Karin Nilsson.

Protest i Ryd också Under tiden som strejkmötet pågick i Urshult började det att hetta till även på Trojaskolan i Ryd.

- Där gick rektorn bara in till min son Viktors femteklass i dag och sade att de skulle förlora sin lärare. Kommunen gör allt enbart i besparingssyfte utan minsta hänsyn till vilka konsekvenser det kan ha för barnen, säger Kristina Persson från Ryd.

Nu har också föräldrarna till barnen i årskurs fem på Trojaskolans skrivit ett protestbrev till barn- och utbildningsnämnden. Man kräver liksom föräldrarna i Urshult att uppsägningar av lärare skjuts upp tills barnen har slutat skolår sex.

Bernd Blankenburg

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons