Annons
Nyheter

Elevråd ska samarbeta för att få mer att säga till om

Nu vill eleverna i Älmhult ha mer att säga till om.
Kommunens alla elevråd har inlett samarbete för demokratins skull.
Nyheter • Publicerad 28 januari 2006
Amanda Johansson är ordförande i Linnéskolans elevråd och en av dem som tagit initiativ till samarbete mellan elevråden på Älmhults skolor.
Amanda Johansson är ordförande i Linnéskolans elevråd och en av dem som tagit initiativ till samarbete mellan elevråden på Älmhults skolor.Foto: 

De är många och med samarbete blir de också starkare. Det hoppas Älmhults grundskolors elevråd för årskurserna 6-9 som just börjat samarbeta.

- Om bara en skola säger ifrån kanske ingen lyssnar.

Annons

- Men om vi är fler kan vi få mer att säga till om, menar Amanda Johansson, ordförande för Linnéskolans elevråd.

Träffades i december

Det var i december som elevråden på Klöxhultsskolan, Diöskolan, Ryfors och Linnéskolan träffades första gången. Det var ordförande plus ytterligare en representant som deltog och i februari är det dags för nästa träff.

Amanda Johansson, som är en av initiativtagarna till samarbetet, tror mycket på den gemensamma kampen.

- Vi kan ju inte vara med och bestämma allt men en del kan vi nog få igenom.

Läsårstiderna diskuteras

Det är bara de större gemensamma frågorna, som berör alla skolorna, som kommer att diskuteras. En het fråga just nu handlar om läsårstiderna. Och här har elevråden på skolorna skrivit till barn- och grundskolenämnden i Älmhult och framfört sina önskemål om att få vara med och påverka och tycka till.

- Vi har väl rätt att få vara med och bestämma om det och vi vill ha argument till varför tiderna ändras, säger Amanda Johansson.

Just nu diskuteras läsårstiderna 2006/2007 och här finns förslag på att eleverna ska gå ett par dagar längre på våren. Men det som eleverna önskar mest är att jullovet startar några dagar tidigare än vad det gjorde förra året, den 22 december.

Gemensam bal

Annons

Förslaget om att skjuta hela sommarlovet och ha vårterminsslut midsommarveckan och skolstart i september har elevrådsgruppen inte diskuterat. Och de har inte heller blivit tillfrågade. Åtminstone inte än så länge. En annan aktuell fråga i den nya elevrådsgruppen är arrangerandet av en gemensam bal när niorna slutar. Och kanske blir det en sådan redan i år. Amanda Johansson hoppas det blir en tradition.

- Det är många som skiljs åt redan i nian och det vore kul att göra en gemensam bal för alla skolor.

Kajsa Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons