Annons
Nyheter

Elon Musk lämnar Kalifornien

Elon Musk vill vara närmare Teslas kommande fabrik och Space X satsningar på Mars-raketer, och har därför flyttat till Texas. Världens just nu näst rikaste man kan därmed bli ännu rikare, eftersom skattenivåerna där är mycket lägre än i Kalifornien.
USA • Publicerad 9 december 2020
Elon Musk. Bild från galan då Axel Springer-priset delades ut i Berlin i förra veckan.
Elon Musk. Bild från galan då Axel Springer-priset delades ut i Berlin i förra veckan.Foto: Britta Pedersen/AP/TT

– De två största grejerna jag har på gång just nu är Starship-utvecklingen i södra Texas, och den nya stora USA-fabriken för Tesla, säger han i en intervju med The Wall Street Journal.

Starship ingår i ett system som är tänkt att om några år kunna frakta stora laster, mycket tyngre än vad som är möjligt i dag, ut i rymden, till månen och till Mars. Musks företag Space X hoppas denna vecka kunna genomföra rymdskeppets första längre flygning, upp till 12 000 meters höjd, från Boca Chica i södra Texas.

Annons

Och utanför Austin bygger Tesla "Giga Texas", en ny jättefabrik som bland annat ska bygga den omtalade kommande bilmodellen Cybertruck.

Musk är från Sydafrika, men har länge varit baserad i Kalifornien. Tesla-aktiens osannolika himlafärd i år – upp nästan 700 procent – har gjort honom till världens på pappret näst rikaste person. Skriver han sig i Texas slipper han dessutom delstatsskatt på både arbetsinkomster och kapitalinkomster, till skillnad från i Kalifornien som har höga skattenivåer för att vara USA.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons