Annons
Nyheter

Elon Musk: Stoppa AI-kapplöpningen

En "farlig kapplöpning" pågår för att göra artificiell intelligens lika smart som människor. Det menar Twitter- och Teslachefen Elon Musk som tillsammans med andra höjdare inom techbranschen uppmanar till en omedelbar paus av AI-utvecklingen.
Ekonomi • Publicerad 29 mars 2023
Twitter- och Teslachefen Elon Musk manar AI-laboratorier att pausa sin utveckling av AI-system. Arkivbild.
Twitter- och Teslachefen Elon Musk manar AI-laboratorier att pausa sin utveckling av AI-system. Arkivbild.Foto: Benjamin Fanjoy/AP

I ett öppet brev signerat av bland andra Elon Musk och Apple-medgrundaren Steve Wozniak, uppmanas laboratorier verksamma inom artificiell intelligens att genast pausa sin utveckling av AI-system som är starkare än den senaste modellen GPT-4, rapporterar CNBC.

Uppehållet bör gälla i åtminstone sex månader.

Annons

Systemen kan utgöra en risk för samhället och för mänskligheten – och kan orsaka såväl ekonomiska som politiska störningar, menar brevundertecknarna, vilka alla är verksamma inom AI-området på olika sätt.

I brevet står bland annat: "Ska vi automatisera bort alla jobb, inklusive de meningsfulla? Ska vi utveckla icke-mänskliga sinnen som så småningom kan överträffa, överlista, göra oss obsoleta och ersätta oss? Ska vi riskera att förlora kontrollen över vår civilisation?"

Bakom GPT-4 står OpenAI, som Musk var medgrundare till. Han har tidigare uttalat sig kritiskt mot företaget och sagt att det avviker från sitt ursprungliga syfte.

”Kraftfulla AI-system bör utvecklas bara när vi är säkra på att deras effekter kommer att vara positiva och riskerna är hanterbara”, skriver de vidare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons