Annons
Nyheter

Elpriset rusar – rekord i södra Sverige

4,47 kronor – så mycket kommer elen kosta per kilowattimme på fredag i södra Sverige. Det är det högsta priset någonsin.
Ekonomi • Publicerad 11 augusti 2022
Elpriset kommer till fredagen att rusa med mer än 50 procent i södra Sverige. Arkivbild.
Elpriset kommer till fredagen att rusa med mer än 50 procent i södra Sverige. Arkivbild.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Elpriset rusar i Sverige, och särskilt i den södra delen av landet. I elområde 4, som innefattar södra Götaland, är kostnaden under torsdagen 2,93 kronor per kilowattimme.

På fredagen kommer kostnaden per kilowattimme att gå upp till 4,47 kronor – en ökning med 52 procent, och det dyraste priset någonsin, enligt den nordiska elbörsen Nordpool.

Annons

Den tidigare toppnivån var den 21 december förra året. Även då rusade priset på kort tid under ett par dagar och var som mest uppe på 4,26 kronor per kilowattimme, innan det sjönk tillbaka till runt 1,44 kronor.

Enligt Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia, finns det ett enkelt svar till den höga höjningen.

– Det är att det blir vindstilla i morgon. Elområde 4 är mycket utsatt när det inte blåser, säger han.

Men en begränsad överföringskapacitet spelar också in, och likaså att reaktor 4 på Ringhals är ur drift.

– Då får vi den här täta kopplingen mot de kontinentala priserna, säger han.

I och med att högtrycket, och därmed den svaga vinden, håller i sig till början av nästa vecka tror Sigvardsson att de höga priserna håller i sig tills dess – med ett litet undantag under helgen, då lasten generellt är lägre.

Elpriset ökar även i elområde 3, som innefattar norra Götaland och hela Svealand. Där märks en skarp ökning mellan torsdagen och fredagen till 2,62 kronor per kilowattimme. Liknande priser uppmättes i början av augusti och slutet på juni.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons