Annons
Nyheter

Elstödspersonalen kan inte börja arbeta

De bemanningsanställda som skulle handlägga elstödsfrågor hos Försäkringskassan från den 1 mars är ännu inte på plats. Det beror på att kassans upphandling kan överklagas i tio dagar, rapporterar fackliga tidningen Publikt.
Ekonomi • Publicerad 3 mars 2023
Konsulterna ska arbeta på Försäkringskassan i Stockholm, Göteborg, Västerås, Norrköping, Uppsala, Sundbyberg och Åmål. Arkivbild.
Konsulterna ska arbeta på Försäkringskassan i Stockholm, Göteborg, Västerås, Norrköping, Uppsala, Sundbyberg och Åmål. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Den 20 februari började Försäkringskassan betala ut elprisstöd till alla vars namn stod på ett elnätsavtal i elområde 3 och 4 den 17 november i fjol.

Hanteringen av fel eller information kring stödet riskerar att överbelasta organisationen och blockera Försäkringskassans ordinarie verksamhet.

Annons

Därför planerades att mellan 50 och 70 bemanningsanställda skulle tas in under minst ett halvår. I slutet av februari antog Försäkringskassan anbud från fem bemanningsbolag. Ytterligare fyra bolag blev utan uppdrag och har nu tio dagar på sig att begära överprövning.

Innan överklagandetiden gått ut kan inte de bemanningsanställda börja arbeta. Därför använder Försäkringskassan just nu en intern resurspool med ett 30-tal anställda, och ett samarbete med Arbetsförmedlingen på Gotland..

– Skulle det dra ut på tiden måste man ju hitta lösningar och då är risken att arbetsgivaren behöver bemanna med personal från olika pooler som finns inom Försäkringskassan. Då får vi väl omprioritera verksamheten likt förbaskat, fast vi tänkte att vi inte skulle behöva göra det, säger Thomas Åding, ordförande för fackförbundet ST inom Försäkringskassan, till Publikt.

Fakta: Så betalas elstödet ut

Elstödet som ska börja betalas ut den 20 februari gäller 4,3 miljoner hushåll i södra och mellersta Sverige, i elområde 4 och 3.

Baseras på förbrukningen under perioden oktober 2021 till och med september 2022.

Betalas ut till den som hade elavtal den 17 november 2022.

Stödet utgår med 79 öre per kilowattimme för dem i elområde 4 och med 50 öre per kWh för dem i elområde 3.

Betalas ut via Swedbank. Hushåll som inte sedan tidigare anmält sitt bankkonton där ombeds göra det.

Personer som har bankkonto registrerat hos Försäkringskassan eller som får pension behöver inte registrera ett konto.

Den som inte har något konto registrerat får sina elstödspengar på en utbetalningsavi.

Före utbetalningen ska ett brev med beslut skickas ut, digitalt för den som har en digital brevlåda för myndighetspost, på papper för den som inte har det.

Källa: Försäkringskassan

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons