Annons
Nyheter

Elupprorets ledare sätter punkt för ett stormigt år

Hett upprorsmöte i Juddhult. Medieuppbåd i Ryssby. Och kaffe med Mona Sahlin i Stockholm.
Gudrun blev början på ett stormigt år för elupprorets ledare Sixten Svensson.
Nyheter • Publicerad 4 januari 2006
Lugnet har lagt sig hemma hos Sixten Svensson efter förra årets strid mot Sydkraft. Nu kan han och hunden Ozzy fira jul i lugn och ro.
Lugnet har lagt sig hemma hos Sixten Svensson efter förra årets strid mot Sydkraft. Nu kan han och hunden Ozzy fira jul i lugn och ro.Foto: 

Familjen Svensson har fått tillökning sedan Smålandsposten besökte elupprorsledaren förra vintern. I dag är han ute med fyrhjulingen i julsnön och leker med hunden Ozzy. Det är sådant han hinner med nu när upprorsvindarna har lagt sig över Kylen utanför Osby.

Många minnen

Annons

Telefonsamtalen har blivit färre och upprorsmötena är över. Precis som resorna till Stockholm för möte med Mona Sahlin. Kvar finns en ny lag för elbolag och möjligheten för kunder att skicka skadeståndskrav. Och mängder av minnen.

- Det har varit ett stormigt år, fast på ett positivt sätt. Jag kommer att minnas en del av de mörka nätterna utan elström när bråket precis hade börjat. Jag vaknade i vargtimmen och funderade på vad jag höll på med. Någon hade sagt; tror han verkligen att han kan vinna något mot det stora bolaget.

Mötte Mona Sahlin

Lika starka minnesbilder har han i från eftermiddagen då telefonen ringde och han fick beskedet om att Sydkraft betalar skadestånd. Och när de ringde från departementet för att fråga om han ville komma upp för en kaffe med Mona Sahlin.

- Det låter kanske lite skrytsamt, men jag tror att mitt arbete varit betydelsefullt. Sydkraft hade aldrig tidigare mött någon form av organiserat motstånd.

Allting började två veckor efter stormen Gudrun.

I postlådan låg ett brev från Sydkrafts koncernchef Lars Frithiof. Sixten gick till telefonen, ringde honom och sade att han inte ville ha några brev. Han ville ha elström.

Brevet följdes av flera möten som skapade den opinion som behövdes för att driva upproret vidare. För att komma ytterligare ett steg började man tala om en grupptalan mot Sydkraft. Den presenterades en fredag i Ryssby. Knappt en vecka senare hade den gett resultat.

- Då kom signalen att de betalar ut skadestånd. En grupptalan är det värsta som finns för ett företag. Det tar upp till två år innan man kommer till skott och under vägen blir det mycket negativa skriverier. Dessutom måste man reservera pengar till eventuella skadestånd. Och är det något aktieägare inte vill veta av så är det osäkerhet.

Mer konsumentmakt

Annons

I och med Sydkrafts vändning gällande skadestånd var ett delmål uppnått.

Föreningen slutade värva medlemmar, men arbetet var inte över. Ett par månader senare presenterades ett nytt lagförslag. Ett förslag som ger större makt för konsumenterna mot elbolagen.

- Styrkan med den nya lagen är att den är lika för alla. Den gäller för hela Sveriges befolkning. Det är inte längre ett tyckande. Det ska till oerhört stora grejer för att det ska kallas en naturkatastrof med den nya lagen.

Sixten hyllar också de rekorddyra avbrottsersättningarna.

- De fungerar som en drivfjäder för att bolagen ska fixa driftssäker el. Varken jag eller andra drivs av en längtan till skadestånd. Det som driver oss är att vi vill veta att vi har el 365 dagar varje år.

Stöd uppifrån

Tanken med elupproret var att tydligt markera inför Sydkraft. Upproret skulle vara ett sätt att hämnas, men tidigt fick man även makthavare vid sin sida.

- Jag trodde inte i mina vildaste fantasier att vi skulle få ett sådant stöd uppifrån. Mona Sahlin tog tag i det med oerhörd kraft och fasthet. Hon krävde att det skulle ske snabbt eftersom hon visste att det fanns ett folkligt stöd. För mig är hela den här upplevelsen en skola i hur en välskött demokrati fungerar. Kritiker sade att vi fick politikernas öra för att det är valår, men skitsamma. För mig är huvudsaken att det fungerar.

Det framgångsrika upproret har även lockat forskare från Chalmers. En student skickades till Sixten på uppdrag av regeringen. Han skulle undersöka hur moderna folkrörelser uppstår.

- Vi satt här och diskuterade på altanen i flera timmar, men jag passade inte in i några mönster som man lär sig i skolan. Det var ju bara en spontan yttring som fick en väldig genomslagskraft.

Annons

Arbetet har avtagit

Under hösten har arbetet med upproret avtagit. Men fortfarande ringer telefonen i Kylen ett par gånger varje vecka. Folk vill veta mer om skadestånd och den nya lagen. Sixten tar gärna emot samtalen.

- Det är roligt att hjälpa till med goda råd. Jag är fortfarande ansiktet utåt som folk ringer till när något går fel, säger Sixten som hoppas på en konsumentförening med ansvar för elfrågor.

- Det är min förhoppning att något sådant växer fram. Jag hoppas att det finns någon som kan ta tag i det eller att myndigheterna gör det genom en avknoppning till konsumentombudsmannen. Det behövs någon som kan alla detaljer.

Själv är han inte intresserad av att driva en sådan förening. Sixten tänker bli pensionär på heltid, om än ett år försenat. Den bok han planerade att släppa i våras har precis kommit ut och dessutom väntar en resa till USA. Men först blir det fest i Osby. Årsdagen av Gudrun firas med ett Släckkalas. Festen börjar klockan 16.41 den 8 januari, exakt ett år efter det att strömmen försvann i Kylen. Det blir strömming på menyn och Sixten ska samla kollekt till de elbolag som riskerar konkurs med den nya lagen. Festen sätter punkt för det stormiga året efter Gudrun.

"Inte ett uppror till"

- Jag kommer att tänka mig för väldigt noga innan jag går in i något sådant igen. Jag vet vilket jobb det innebär. Inte ett uppror till. Det får någon annan ta över.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons