Annons
Nyheter

Elva båtägare drabbade av stölder

Elva båtägare vid Åsens hamn i Diö fick båt, motor eller både och stulna under natten till tisdagen. Värden upp mot 300 000 kronor försvann över vattnet och Möckeln är återigen på väg att notera sig som den mest stölddrabbade sjön i länet.
Nyheter • Publicerad 28 juni 2006

Det är upprörda båtägare som samlats runt de röda stugorna och bryggorna vid Åsens båtplats i Diö. För bara några månader sedan inträffade den senaste motorstölden, förra året gjordes en liknande stöldräd och under tisdagsnatten var det dags igen.

- Det är otroligt tråkigt. Många som blivit bestulna nu har precis hunnit skaffa sig nya grejer sedan sist, säger Håkan Karlsson

Annons

En första uppskattning säger att elva båtägare drabbats, alla har inte hunnit ned och inspektera sin båt. Hittills har sex motorer försvunnit och tre fullt utrustade båtar med motorer dragits iväg medan flera andra länsats på övrig utrustning. Allt i skydd av mörker och dåligt väder.

- Det är inte helt oviktigt. När det är vackert har vi ofta folk här riktigt sent och kanske i båtarna, säger Håkan Karlsson som inte vet hur klubben ska agera för att slippa stölderna. Det blir extra medlemsmöte och diskussioner först, men om övervakning går att ordna vet han inte.

Den har Nicklas Svensson som bor granne med den lilla hamnen stått för hittills. Men utan resultat.

- Jag har varit uppe flera nätter och kollat med kikare, sökt av området med sökarljus utan någon effekt. Jag hörde något för bara någon natt sedan, men den här gången måste de varit väldigt många. Att lyfta en motor på 60 hk kräver åtminstone 4-5 man.

Polisen har ännu inga spår efter båttjuvarna men en teori är att de lastat någon båt full med utrustning för att därefter bege sig till någon ensligare plats.

- Vid en av förra årets stölder hittade vi utrustning med text på som antyder att tjuvarna kommer österifrån men det är inget vi kunnat bevisa. Det troliga är att motorerna försvinner ut ur landet men vi har exempel på hur stöldgods dykt upp på västkusten och i norra Skåne, säger närpolischef Erling Svensson.

Båtklubben fortsätter att fundera på skydd, bevakning eller larm. De flesta båtar var utrustade med godkända lås som dock inte hindrade tjuvarna.

I fjol tog Möckeln den trista förstaplatsen bland stölddrabbade sjöar i länet enligt polisens statistik. Härifrån försvann flest båtmotorer. Nu är den på väg att ta täten igen.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons