Annons
Nyheter

Emelie gick till JämO när hon blev uppsagd under graviditeten

Emelie Harbrecht ångrar inte att hon anmälde sin arbetsgivare till JämO när hon blev uppsagd i samband med att hon väntade barn.
- Men jag skulle kanske inte göra det igen, säger hon.
Nyheter • Publicerad 27 januari 2006
Emelie Harbrecht kan andas ut igen. Hon fick tjänsten tillbaka och kan njuta av sin ledighet ihop med Hampus. Foto: Urban Nilsson
Emelie Harbrecht kan andas ut igen. Hon fick tjänsten tillbaka och kan njuta av sin ledighet ihop med Hampus. Foto: Urban NilssonFoto: 

Hampus är 10 månader. Emelie ser på honom med värme i blicken. Han var efterlängtad och välkommen men samtidigt höll han på att kosta henne jobbet.

Emelie bor utanför

Annons

Åseda. Hon är idrottslärare och arbetar i Hultsfreds kommun. Hon provanställdes i augusti 2003 och fick fast jobb ett år senare. När hon blev gravid meddelade hon tidigt sin arbetsgivare. Hon sökte

havandeskapspenning och när hon meddelade att hon skulle gå hem i januari kom beskedet. Hon var uppsagd och att det bara var att skriva under handlingen. Skälet till uppsägningen var arbetsbrist, men när hon skrivit på fick hon veta att hon ansågs obehörig.

Tillsagd att inte prata

Emelie är utbildad 1-7-lärare med idrott som

huvudämne. När hon läste på lärarhögskolan var det inga tveksamheter om att hon hade behörighet att undervisa i idrott även i årskurs åtta och nio.

- Jag kollade med alla

instanser och fick beskedet att jag var behörig.

Men kommunen gick efter kraven som gäller den nya lärarutbildningen och då räcker inte 40 poäng för att undervisa på högstadiet. Hon fick veta att hon inte skulle ta uppsägningen så hårt och hon blev tillsagd att inte prata om det i kollegiet.

- Eftersom jag var gravid så var det väl bättre att gå ut med det så att alla skulle förstå att allt gått rätt till, konstaterar hon.

Att tysta ner ärendet upplevde hon mer som om allt inte var som det skulle och att hennes graviditet påverkade beslutet.

Annons

Besviken på facket

Emelie vände sig till facket och valde att överklaga uppsägningen. Någon

direkt hjälp från lärarförbundet tycker hon inte att hon fick.

- Facket ryckte på axlarna och visade ingen sympati. Är det inte facket man ska ringa till i sådana här fall?

Anmälde till JämO

Arg, ledsen och med massor med frågor skrev hon till JämO. Hon var uppsagd, ansågs plötsligt obehörig, en manlig kollega som anställts efter henne fick vara kvar och dessutom skulle allt tystas ner.

- Jag hade stöd av hela min omgivning i beslutet, annars hade jag nog inte vågat, säger hon.

Efter anmälan fick Emelie känslan av att facket började agera. Strax

innan Hampus skulle födas kom beskedet från kommunen. De föreslog en förlikning. Hon skulle få sin tjänst tillbaka om hon läste in 20 poäng idrott till.

- Jag läste redan, mest för att det var kul, jag ville ha en kandidatexamen. Men nu blev det väldigt allvarligt.

Annons

Tillbaka

Idag kan Emelie andas ut. Hon har klarat sina 20 poäng i idrottsvetenskap och har fått tillbaka sin tjänst som idrottslärare.

- Det känns gott att ha jobbet tillbaka. Men samtidigt funderar jag ibland, vill de ha mig eller inte?

Hur stor betydelse anmälan till JämO hade på slutresultatet för Emelie Harbrechts del går inte att mäta. Eftersom kommunen och facket förlikades valde JämO att lägga ner ärendet. Emelie tror inte hon skulle göra om det.

- Men jag hade inte kunnat göra annorlunda då, säger hon.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons