Annons
Nyheter

En annorlunda jul väntar i pandemins Europa

Är julen inställd i år? Nej, men tomtemor får inte kyssa tomtefar i Norge. Fransmännen får fira med familjen medan italienarna inte kan resa fritt.
Här är beskeden om hur julen ska firas i några av Europas länder.
Europa • Publicerad 6 december 2020
En postanställd läser brev som skickats till jultomten i Frankrike. Arkivbild.
En postanställd läser brev som skickats till jultomten i Frankrike. Arkivbild.Foto: Francois Mori/AP/TT
Julpynt till salu i Spaniens huvudstad Madrid. Arkivbild.
Julpynt till salu i Spaniens huvudstad Madrid. Arkivbild.Foto: Bernat Armangue/AP/TT
Julgran utanför 10 Downing Street i Storbritanniens huvudstad London. Arkivbild.
Julgran utanför 10 Downing Street i Storbritanniens huvudstad London. Arkivbild.Foto: Victoria Jones/AP/TT

Italien

En annorlunda – men inte mindre äkta – jul. Det väntar i Italien, enligt premiärminister Giuseppe Conte som tillkännagav nya tuffare virusrestriktioner nyligen.

Annons

Det blir sannolikt inga midnattsmässor och skidbackar måste hålla stängt till den 7 januari. Resor mellan olika regioner kommer mellan den 21 december och 6 januari endast vara tillåtet för arbete, medicinska skäl eller nödsituationer. På juldagen, annandag jul och nyårsafton får italienarna inte ens lämna sin stad.

– Vi får inte sänka garden nu, säger Conte och uppmanar italienarna att inte bjuda in några gäster över jul.

Frankrike

Frankrike stängde ner den 30 oktober sedan covidfallen ökat till rekordnivåer. Men sedan dess har butiker kunnat öppna och ytterligare åtgärder ska tas bort den 15 december. Teatrar och biografer kan öppna och fransmän får besöka släkten. Nationellt utegångsförbud ska dock gälla 21-07, men inte på jul- och nyårsafton.

– Vi kommer att kunna resa utan tillstånd, även mellan regioner, har Macron sagt även om han också har manat fransmännen att ställa in sig på en annorlunda jul.

Restauranger och barer kommer att öppna tidigast i slutet av januari. Och landets skidliftar håller också stängt. Max 30 personer får delta i religiösa sammankomster.

Tyskland

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har sagt att den lätta varianten av en lockdown kommer att fortsätta gälla fram till åtminstone den 10 januari. Det innebär att barer och restauranger är stängda medan skolor och butiker är öppna.

Restriktionerna har skärpts inför helgerna, med munskydd i fler skolor, avrådan från resor och en gräns på max fem personer i sociala sammanhang. Men mellan den 23 december och 1 januari görs undantag och då får upp till tio vuxna träffas. Merkel har dock manat tyskarna att fundera över om det verkligen är nödvändigt.

– Det behöver inte bli en ensam jul för människor i sårbara grupper, säger hon.

Annons

Stora julmarknader har ställts in, detsamma gäller fyrverkeriuppvisningar på nyår.

Spanien

Såväl myndigheter som epidemiologer i Spanien är överens om att risken är hög för en tredje virusvåg efter helgerna. Hälsominister Salvador Illa har uppmanat spanjorerna att stanna hemma i jul – trots att planen är att tillåta resor till släkt och nära vänner i andra regioner mellan den 23 december och 6 januari.

På jul- och nyårsafton föreslås också undantag för förbudet att samlas fler än sex personer. Istället kan upp till tio personer äta julmiddag tillsammans och det nationella utegångsförbudet föreslås då skjutas fram till 01.30 på natten.

Flera av landets autonoma regioner känner dock inte att de är bundna att följa centralregeringens förslag – även om deras egna restriktioner liknar det.

Österrike

Skidliftarna kommer att öppna i Österrike på julafton men julmarknader har ställts in och hotell måste hålla stängt till den 7 januari. Landets andra nationella nedstängning är tänkt att hävas den 7 december – och masstestning ska genomföras innan jul i ett försök att göra firandet säkrare.

– Vi vet att firande med åtminstone ett litet antal nära och kära ligger många varmt om hjärtat, säger förbundskansler Sebastian Kurz.

– Vi vill inleda masstestning när nedstängningen upphör för att kunna öppna skolor och annat säkert, men också göra det möjligt för människor att fira jul med den närmaste familjen.

Storbritannien

Annons

I Storbritannien lättas virusrestriktionerna från den 23 december och fem dagar framåt. För Nordirland gäller 22-28 december. Då tillåts tre hushåll att bilda en slags firarbubbla – och vem eller hur många som ingår beror på var i Storbritannien man bor.

Under samma period råder heller inga reserestriktioner, men bubblan får inte gå på restaurang eller pub tillsammans. Utomhus är det dock okej att träffa fler människor , dock enligt de lokala virusregler som gäller på just den platsen.

Norge

Över jul och nyår får norska familjer lov att göra undantag från regeln som säger att man som mest får ha fem gäster hemma – och kan bjuda in tio personer under förutsättning att regler om avstånd hålls under allt från glögg till klapputdelning. Tomten är välkommen, men tomtemor får inte kyssa tomtefar.

– Tomten kommer från Nordpolen och Nordpolen är vit på vår karta, vi har inte registrerat någon smitta där, sade statsminister Erna Solberg (H) i veckan.

– Men han får inte kyssa mor, fyllde hälsominister Bent Høie i.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons