Annons
Nyheter

En av åtta fick långtidssymtom efter covid

Andningssvårigheter, muskelvärk, trötthet. En av åtta som haft covid-19 drabbas av långtidssymtom, enligt en ny studie från Nederländerna.
Coronaviruset • Publicerad 5 augusti 2022
En av åtta drabbas av långtidssymtom efter covid-19, enligt vad som anses vara den hittills mest pålitliga studien på området. Arkivbild.
En av åtta drabbas av långtidssymtom efter covid-19, enligt vad som anses vara den hittills mest pålitliga studien på området. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg / TT
Den nya studien pekar på att det handlar om en stor grupp som dras med långvariga symtom, enligt infektionsspecialisten Judith Bruchfeld. Arkivbild.
Den nya studien pekar på att det handlar om en stor grupp som dras med långvariga symtom, enligt infektionsspecialisten Judith Bruchfeld. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Även om de allra flesta återhämtar sig fullt ut efter covid-19 så pekar forskningen på att vissa dras med besvär flera månader efter infektionen.

Den nya analysen, som gjorts av forskare vid universitetet i Groningen Nederländerna, visar att ungefär en av åtta, 12,7 procent, av dem som smittats med det nya coronaviruset hade kvarstående symtom tre till fem månader senare.

Annons

– Det är en välgjord studie, som tydligt visar att covid-19 kan ge många symtom som finns kvar över en längre tid, säger Judith Bruchfeld, som är överläkare och infektionsspecialist på Karolinska universitetssjukhuset, där hon utreder och behandlar patienter med långtidscovid.

– Med tanke på hur många som haft covid-19 handlar det om en potentiellt stor grupp, fortsätter hon.

Regelbundna frågor

Enligt tidskriften The Lancet, där resultaten publiceras, är den nya studien den hittills mest pålitliga för att ringa in hur vanliga dessa långdragna symtom egentligen är.

Studiedeltagarna, boende i Nederländerna, har regelbundet fått besvara frågeformulär om sin hälsa. Forskarna har sedan undersökt förekomsten av symtom som brukar kopplas till långtidscovid bland 4 231 personer som haft covid-19 och dubbelt så många icke-infekterade kontrollpersoner.

Enligt forskarna är studiens upplägg unikt, på så sätt att de har kunnat kontrollera om symtomen verkligen uppstått som en följd av covid-19 – och inte på grund av andra faktorer kopplade till pandemin, såsom ökad stress eller osäkerhet. De har även kunnat kontrollera ifall symtomen redan fanns där innan infektionen slog till.

Efterlyser mer forskning

Studien har däremot inte undersökt i vilken grad de långdragna symtomen påverkar vardagslivet, till exempel förmågan att arbeta och livskvaliteten.

– Det är viktigt att ta reda på och är även något även forskarna bakom studien menar att de ska gå vidare med, säger Judit Bruchfeld.

Hon anser att man från samhällets sida behöver uppmärksamma gruppen med långtidscovid betydligt mer än man gör i dag, till exempel i form av mer specialiserad vård och forskning om hur de drabbade påverkas.

– Jag tycker absolut inte att vi adresserar den här gruppen tillräckligt. Visst kan man få långvariga symtom efter andra infektioner också. Men här handlar det om ett nytt virus som vårt immunförsvar aldrig stött på tidigare, och mycket är fortfarande oklart när det gäller de långsiktiga följderna och deras orsaker.

Fakta: Identifierade en rad symtom

Forskarna bakom den nya studien identifierade en rad symtom kopplade till långtidscovid, däribland bröstsmärta, andningssvårigheter, förlust av lukt och/eller smak, stickningar i armar och ben, muskelsmärta, att känna sig varm eller kall, "klumpkänsla" i halsen och allmän trötthet.

Långtidssymtom var vanligare bland kvinnor än bland män.

Studien gjordes under första 1,5 åren av pandemin då alfavarianten eller tidigare virusvarianter dominerade, och de allra flesta var ovaccinerade.

Källa: The Lancet

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons