Annons
Nyheter

Var tionde i USA har ihjälskjuten familjemedlem

Dåd liknande det i Louisville där fem människor sköts ihjäl i måndags är snudd på vardag i USA.
Enligt en ny studie har ungefär var tionde amerikan en familjemedlem som skjutits ihjäl. Var femte har någon gång hotats med ett vapen.
USA • Publicerad 12 april 2023
Bild från polisens kroppskamera under skottlossningen på Old National Bank, i Louisville, i måndags.
Bild från polisens kroppskamera under skottlossningen på Old National Bank, i Louisville, i måndags.Foto: Louisville Metro Police Department via AP
En ung flicka lägger ner blommor vid en minnesplats för barn som sköts ihjäl vid Covenant School i Nashville i mars i år.
En ung flicka lägger ner blommor vid en minnesplats för barn som sköts ihjäl vid Covenant School i Nashville i mars i år.Foto: John Amis/AP
Antal masskjutningar i USA 1 januari –11 april 2023.
Antal masskjutningar i USA 1 januari –11 april 2023.Foto: Johan Hallnäs/TT

Oron och rädslan för vapenvåld ökar i USA där vansinnesdåd som skolskjutningar inträffar varje vecka och vem som helst i princip kan bära ett vapen under jackan.

Enligt en ny studie av The Kaiser Family Foundation har 20 procent av alla amerikaner förlorat en familjemedlem i en vapenrelaterad händelse – där självmord beräknas utgöra ungefär hälften. Var femte person har hotats av ett vapen och var sjätte har bevittnat en skada från en skottlossning, enligt stiftelsen.

Annons

Studien publicerades dagen efter morden i Louisville där en avskedad bankman tog med sig vapen till sin gamla arbetsplats och sköt ihjäl fem personer.

Rekordsiffror

Bara hittills i år har USA haft 147 rapporterade och verifierade masskjutningar med totalt fler än 200 döda och hundratals skadade, enligt siffror från Gun Violence Archive.

Antalet masskjutningar i USA har ökat dramatiskt de senaste åren och man befarar att resultatet av antalet dödsfall till följd av vapen i år kommer att överstiga siffrorna från 2021, då nästan 49 000 personer dödades i vapenrelaterat våld, enligt siffror från myndigheten Centers for Disease Control and Prevention.

Även antalet självmord har ökat.

Främsta dödsorsaken

En fjärdedel av föräldrar till barn under 18 år uppger att de oroar sig dagligen över vapenvåldet, kanske på grund av att vapen nu är den största dödsorsaken bland barn och tonåringar i USA.

Men en lösning på problemen finns inte inom räckhåll och synen på den grundlagsskyddade rätten att bära vapen är polariserad.

Fyra av tio vuxna uppger att de har ett vapen i hemmet. Av dessa förvarar mer än hälften sitt vapen tillsammans med ammunitionen och nästan lika många har det inte i ett låst vapenskåp. Över 30 procent av föräldrar till barn under 18 år som äger vapen uppger att de förvarar sitt vapen laddat.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons