Annons
Nyheter

En enda kvinna i Kinas nya regering

Kinas nationella folkkongress har nu valt landets regering – med Xi Jinping i spetsen – för de kommande åren.
I en större skara män dyker bara ett enda kvinnligt namn upp.
Kina • Publicerad 12 mars 2023
Xi Jinping valdes i fredags till landets president i ytterligare fem år.
Xi Jinping valdes i fredags till landets president i ytterligare fem år.Foto: Andy Wong/AP/TT

Finansministern Liu Kun blir kvar på sin post, likaså handelsministern Wang Wentao. Även centralbankschefen Yi Gang får förnyat förtroende. Bedömare hade trott att Yi Gang, som nått pensionsålder, skulle bytas ut.

I lördags valdes Li Qiang till landets nye premiärminister. Den tidigare partisekreteraren i Shanghai, och nära allierad till Xi Jinping, fick nästan alla röster från de drygt 2 900 delegaterna i kongressen.

En enda kvinna

Annons

Landets nya regering, som kallas Kinas statsråd, består genomgående av män, med ett undantag: Shen Yiqin. Hon är därmed den högst rankade kvinnliga politikern i Kina.

Och även bakom henne är antalet kvinnor få. Kommunistpartiets verkställande utskott, politbyrån, består sedan i höstas enbart av män. I slutet av oktober när de 24 medlemmarna tillkännagavs fanns ingen kvinna med på listan.

För första gången på 25 år är nu politbyrån helt utan kvinnor. Sun Chunlan, tidigare biträdande premiärminister, var fram till i höstas den enda kvinnliga ledamoten. Av centralkommitténs 205 medlemmar är omkring fem procent kvinnor och partiets ständiga utskott består av Xi Jinping och sex andra män.

Längst sittande

Wei Fenghe efterträds av general Li Shangfu som blir ny försvarsminister och den ende i regeringen med militär bakgrund. Han ålades med sanktioner för sin centrala roll inom Kinas vapenutveckling under Donald Trumps tid som USA:s president.

Den sittande presidenten Xi Jinping valdes i fredags till en tredje mandatperiod och är numera det moderna Kinas längst sittande ledare. En bestämmelse om att en president bara kan sitta två mandatperioder har tidigare tagits bort ur den kinesiska konstitutionen.

Fakta: Xi Jinping

Xi Jinping har varit Kinas president sedan den 14 mars 2013. Han är även ordförande för landets mäktiga centrala militärkommission och för kommittén för inre säkerhet och övervakning av internet, samt generalsekreterare för Kommunistpartiet.

Han föddes 1953 i Peking, som son till en av grundarna av Kommunistpartiet. Familjen har stora ekonomiska tillgångar. Tillsammans med hustrun, sångerskan Peng Liyuan, har han ett barn, dottern Xi Mingze.

Xi har under sin tid som Kinas högste ledare kontinuerligt utökat sin makt. 2017 skrevs hans namn in i Kommunistpartiets stadgar, något som tidigare enbart har varit fallet med grundaren Mao Zedong och Deng Xiaoping, som öppnade Kinas ekonomi.

Året därpå beslutade Nationella folkkongressen att avskaffa begränsningen för hur många mandatperioder en president kan sitta, vilket gjorde det möjligt för Xi att behålla makten även efter 2022 års partikongress.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons