Annons
Nyheter

En extramiljard årligen till landsbygden

Jordbruksminister Ann-Kristin Nykvist lovade i Växjö på måndagen en storsatsning på en miljövänlig, konkurrenskraftig landsbygd de närmaste sju åren.
Nyheter • Publicerad 13 juni 2006
Jordbruksminister Ann-Kristin Nykvist fick skynda mellan intervjuerna i Växjö på måndagen då hon i stort talade om vad hon ville göra med sina landsbygdsmiljarder. Foto: Lars-Göran Rydqvist
Jordbruksminister Ann-Kristin Nykvist fick skynda mellan intervjuerna i Växjö på måndagen då hon i stort talade om vad hon ville göra med sina landsbygdsmiljarder. Foto: Lars-Göran RydqvistFoto: 

- Nu kan vi ta ett nytt och ordentligt grepp om landsbygden, sade statsrådet, som tillsammans med samarbetspartierna, vänsterpartiet och miljöpartiet, i vårbudgeten fick igenom en extramiljard per år i det kommande landsbygdsprogrammet 2007-2013.

Det betyder att i genomsnitt totalt 4,8 miljarder om året kan läggas på tre huvudområden i strategin för landsbygden. Hälften kommer från EU.

Annons

- Landsbygden spelar en nyckelroll, men svagheterna hittills har varit att vi inte är lika bra på att stimulera företagande och entreprenörskap samtidigt som vi har för glesa strukturer, sade Ann-Kristin Nykvist.

Nya produkter Första området fokuserar på ett konkurrenskraftigt jord- och skogsbruk genom kompetensutveckling, ny teknik och nya produkter. Behovet av stöd för omställning och för att behålla jobben i näringen är stort och därför höjer man stödet med 17 procent.

Andra området får också en 17-procentig ökning, och siktar på miljön med bevarande av värdefulla natur- och kulturvärden, ekologisk odling och aktivt brukande i mindre gynnade områden.

Öppet landskap och energi Särskilt produktion med betande djur ska stödjas för att bevara det öppna kulturlandskapet, men ökade satsningar på bio-energi ska också prioriteras.

Tredje området är mer inriktat på landsbygdens näringsliv i stort med företagande, sysselsättning, innovationer och vissa satsningar på lokal service och infrastruktur. Regeringen och samarbetspartierna mer än fördubblar pengarna som ska stimulera lokalt utvecklingsarbete, entreprenörskap och företagande.

Under sommaren Strategin ska efter trepar-tiöverenskommelsen skickas till EU-kommissionen och under sommaren ska regeringen och länsstyrelserna ta fram mera detaljerade anvisningar län för län på vart pengarna ska gå.

- Var finns nyheten? kommenterade jordbruksministerns antagonist i riksdagen, Catharina Elmsäter-Svärd (m), ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, som också fanns i Växjö samma eftermiddag för att debattera med Nykvist.

- Alla är redan eniga om pengarna liksom att få ut så mycket pengar som möjligt från EU. Jag hade i dag väntat mig åtminstone lite detaljredovisningar om vilka satsningarna ska bli, sade Catharina Elmsäter-Svärd.

Robert Owen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons